Beég? Mi van benne? Ki gyárt ilyet? Mi a jó benne? Egyáltalán mi az a QLED tv? Jöjjön el az igazság pillanata, ráadásul jó röviden!

Az első QLED tv még csak néhány éve bukkant fel, és a technológia azóta folyamatosan terjed. A híreket elnézve, pedig 2021-ben sok alkalommal fogunk találkozni ilyen modellekkel. Jöjjék most 10 dolog, amit tudni kell a QLED tv készülékekről!

A QLED tv elnevezés a Quantum Dot LED LCD technológia rövidítése
Az eljárás legnagyobb támogatója a Samsung. De mellettük mások is gyártanak saját fejlesztésű QLED televíziókat. Így például a TCL és a Hisense is.

qled tv

A kvantumpontok speciális anyagból készült, igen pici, nanométer (a millimiéter milliomod része!) átmérőjű apró, átlátszó gömböcskék.
A QLED tévékben egy, kvantumpontok milliárdjaiból összeálló vékony filmréteg van a háttérvilágítást biztosító LED-ek és az LCD kristályok között.
A QLED tv fényereje nagyobb minden más eljárásra épülő televízónál. E téren a hagyományos LCD tévéknél lényegesen jobban teljesít.

A hatalmas fényerő miatt a QLED televíziók jobbak a HDR tartalmak pontos és látványos visszaadásában.
A QLED tévék betekintési szöge jobb, mint a hagyományos modelleké.

qled tv

A QLED tv nem tud beégni, ezért számítógépes grafikai munkára vagy játékra is gond nélkül alkalmas.
A kvantumpontok segítségével a korábbinál nagyobb színtérlefedettség és színpontosság érhető el.
A Samsung már gőzerővel fejleszti a QLED tévék új generációját, ahol a LED helyett OLED technológia biztosítja a háttérfényt. Ha minden igaz, jövőre már érkezhetnek is az első ilyen televíziók.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!