A Genesis Radon 720 olyan ígéretekkel érkezett, mint a virtuális 7.1 hangzás, a strapabíró kialakítás és a beépített mikrofon. Nézzük mindez mennyire sikerült!

A gyártók hajlamosak saját termékeikről és az általuk alkalmazott technológiákról szuperlatívuszokban beszélni, de azért nem kell feltétlenül mindent elhinni. Bár a Genesis már több kiváló termékekkel is meglepett, nagyon kíváncsi voltam, vajon mi igaz a Radon 720 ígéretéből.

Menő design, nem praktikus világítás

A Radon 720 fekete színű, igényes, kifejezetten könnyű kivitelt kapott (mindössze 304 gramm), amiből nem spórolták ki az anyagot, hiszen a puha fülpárnák mellett egy fém fejpánttal is rendelkezik a fejhallgató. A fülpárnák jó minőségérzetet keltenek, kényelmesek, és meglehetősen terebélyesek is, de nem  annyira, hogy ormótlan hatást keltsenek. A kialakítás egyébként nemcsak izmosnak, de izgisnek is tűnik, ugyanis a Genesis logó bekapcsolt állapotban vörösen izzik, és  bár a gamer headsetekre egyébként is jellemző LED fény kifejezetten bejött, súlyos hibának találtam, hogy a világítás sajnos sehogy sem kapcsolható le.

genesis-radon-720
Menő a világítás, kár hogy kikapcsolhatatlan.

A fejhallgatóhoz vastag fonott külső borítású kábel tartozik, amiről egyből a békebeli vasalók jutottak eszembe, és bár szépnek semmiképpen nem mondanám ezt a megoldást, praktikusnak viszont annál inkább: a fonott kábel ezerszer strapabíróbb a hagyományosnál, így nem kell aggódni, hogy a kábel idejekorán megtörik, vagy mondjuk elszakad.

Old school vasalót idéző, stapabíró fonott kábel.

Virtuális 7.1 hangzás, de mégis minek (?)

A fejhallgató beépített hangkártyával van ellátva, ami virtuális 7.1-es hangzásra képes: ez abban különbözik a megszokott 5.1 hangzástól, hogy míg utóbbi hat csatornát használ a térhatású hangzás létrehozásához, addig a 7.1 összesen nyolcat. Elméletben a két kiegészítő hangcsatorna kissé jobb térbeli hangzást kell biztosítson, de én nem igazán vettem észre különbséget az 5.1-hez képest, persze az is lehet, hogy csak az én fülem nem elég szofisztikált ehhez.

genesis-radon-720
Pihe-puha fülik.

Gamerek barátja 

Mivel alapvetően egy gamer fejhallatóról van szó, az eszköz specifikációi is játék közben érvényesülnek a leginkább, persze akkor sem hagy cserben, ha filmnézésről vagy zenehallgatásról van szó. A fejhallgató üllő vagy álló pozícióban, a zenére bólogatva vagy fejünket rázva is stabilan illeszkedik, sőt még hátradőlve, vagy fekve sincs vele semmi gond, hiszen a könnyű kialakításnak hála nem húzza hátra a fejünket. Mivel a fejhallgató USB csatlakozót kapott, így a mobilgamerek momentán kimaradnak a játékból.

Két egészen különböző hangokkal operáló játékban is kipróbáltam a headsetet – a Counter-Strike: Global Offensive-ben, illetve a Harry Potter és a Félvér hercegben -, és alapvetően elégedett voltam a teljesítményével: előbbi esetében a virtuális térhangzás jött jól, hiszen jobban érzékeltem ki jár körülöttem (bár a 5.1 és a 7.1 között továbbra sem hallok különbséget), míg a varázslótanoncos játéknál inkább csak a kellemes és tiszta háttérzenét élveztem.

Jól működő beépített mikrofon 

Ezen a ponton érkeztünk el a fejhallgató szerintem legmenőbb tulajdonságához, a beépített mikrofonhoz. Nagyon tetszett, hogy a headset nem egy különálló, száj elé irányuló mikrofont kapott, hanem magába a fejhallgatóba integrálták be, így nem kell vacakolni a mikrofonnal, ha játék közben inni vagy enni szeretne az ember. Az eszköz  kellően érzékeny, jól vette az adást, lényegében semmiféle negatívumot nem tapasztaltam a használata közben.

genesis-radon-720
Beépített mikrofon, ami jól veszi a hangokat.

Saját szoftver különféle funkciókkal

A Radon 720 saját szoftverrel rendelkezik, amit érdemes letöltenetek, mert mindenféle dolgot tudtok ott állítgatni. A program értelemszerűen különszedi a hangszóró és a mikrofon beállításait, előbbinél például állítható a hangerő, a hangmagasság, a  mintavételezési gyakoriság (44.1 kHz vagy 48 kHz), valamint a térhatású hangzás. Emellett különféle környezetei effekteket is tehetünk a hangokra – például koncert vagy víz alatti hatásút -, de van benne énekhang szűrő és természetesen equalizer is.

Ami a mikrofon illeti: találunk hangerősítést, mintavételt és visszhang beállítást, illetve magic voice néven vicces hangtorzító funkciót is, amin én mondjuk jókat mulattam.

genesis-radon-720
Csak a Magic Voice funkcióért is érdemes megvenni a Radon 720 fejhallgatót.

Konklúzió

A Genesis ezúttal sem okozott csalódást, hiszen a Radon 720 egy teljesen korrekt fejhallgató lett, amit megfizethető áron kínál a gyártó. A 12 600 forintért beszerezhető gamer headset színvonalas külalakot és minőségi hangzást kapott, amely valóban intenzívebbé teszi a játékélményt, bár a virtuális 7.1 hangzást továbbra sem igazán értem. Ami pedig a zenéket illeti: bár a Genesis headset nem fog tudni versenyezni olyan felsőkategóriás fejhallgatóval, melyeket határozottan zenehallgatásra szánnak – és értelemszerűen nem is ez a célja – kisebb kompromisszumok árán, de zenehallgatásra sem rossz választás ez az eszköz.

genesis-radon-720
A fejhallgatóhoz illő, stílusos piros-fekete csomagolás.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Teszt áttekintő
Teljesítmény
Praktikusság
Külalak
Ár-érték arány