Ez nem vicc: zombiapokalipszis esetére adott ki útmutatót az amerikai járványügyi hatóság, hátha szükség lehet rá. 

Az álhírek korában nem csoda, ha nem dőlünk be egyből egy ilyen hírnek, és clickbait-riadót fújunk olyan címek láttán, mint amilyet mi is adtunk a cikkünknek. A baj csak az, hogy a saját szemünkkel győződhettünk meg róla, hogy a Centers for Disease Control and Prevention, azaz az amerikai járványügyi hatóság valóban közzétett egy útmutatót, amely hasznos tippekkel szolgál arra az esetre, ha élőholtak lepnék el a Földet. Ha egészen pontosan akarunk lenni, akkor nem egy teljesen új kiadványról van szó, csupán egy frissítésről, hiszen a CDC kezdeményezése még 2011-ben kezdődött, és a honlap tanulsága szerint nagyon hasznosnak bizonyult.

Persze egy videójátékos vagy egy The Walking Dead rajongó már kívülről fújja mi a teendő, ha zombiapokalipszis tör ki, de azért mégis megemlítenénk pár dolgot: az oldal szerint mindennél fontosabb a víz és az élelmiszer, előbbiből lehetőség szerint minél több álljon a rendelkezésünkre, utóbbiból pedig törekedjünk a nem romlandó élelmiszerek felhalmozására (hm, ez egész ismerős…). Emellett legyenek használható gyógyszereink, egy éles késünk és egy akkumulátoros rádiónk is, arra az esetre, ha az okostelefonunk bemondaná az unalmast. Természetesen a megfelelő higiénia és a praktikus ruházat fontosságáról se feledkezzünk meg, plusz zombiapokalipszis ide-vagy oda, az sem nem árt, ha biztonsági másolatot is készítünk a legfontosabb dokumentumainkról (személyi, jogsi, útlevél), ha a társadalom újjáépítésére kerülne sor.

zombiapokalipszis járványügyi hatóság
A Centers for Disease Control and Prevention útmutatójának hivatalos posztere. Fotó: CDC

Most, hogy mindenki expert lett zombitúlélésből, annyit azért elárulhatunk, hogy bár az amerikai járványügyi hatóság valóban közzétett egy ilyen zombiapokalipszis-útmutatót ( ami egyébként akkor is hasznos lehet, ha hurrikán pusztítana, és klasszikus pandémia veszélyeztetné az emberiséget), értelemszerűen csak egy jópofa és figyelemfelkeltő kezdeményezésről van szó, amihez többek között még egy képregényt is készített a járványügyi hatóság. Legalábbis nagyon bízunk benne, hogy valóban csupán ennyi az egész, és nem tudnak olyat, amit mi még nem…

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!