Meg lehet tanulni a programozást a LEGO-val?

Kipróbáltuk a gyerekeknek szánt LEGO Education Spike Prime nevű terméket, amely a legózást ötvözi a kódolással.

Sok cég van, amely termékeivel a gyerekekhez próbálja közel hozni az informatikát, és játék segítségével, mintegy tudat alatt lefektetni a programozás alapjait. Ez nyilván elég okos ötlet, hiszen a hagyományos IT oktatási módszerek az általános iskolások nagy többségénél csődöt mondanak. A LEGO, mint a világ egyik legnagyobb játékgyártója is erre az útra lépett, hiszen több ilyen célt szolgáló termékkel is előálltak. Ilyen az Education Spike Prime is, amely futott nálunk egy kört a Telenor jóvoltából!


LEGO Education Spike Prime

Bitang erős alapok

Általában valamilyen kreatív vázra próbálják ráhúzni a kódolási ismereteket, viszont a kivitelezésbe rengeteg esetben hiba csúszik a tapasztalataink szerint. Tehát egyszerűen vacak minőségű az építőjáték, vagy a jármű/robot, amit vezérelni kellene, ez pedig tönkre vágja az élményt. A LEGO esetében értelemszerűen erről nincs és nem is lehet szó. A dán cég évtizedek alatt szinte tökélyre csiszolta a minőséget, ami nagyon stabil hátteret nyújt ennek a terméknek. Hiszen itt tulajdonképpen arról van szó, hogy a különféle LEGO elemekből lehet/kell felépíteni különféle, programozással vezérelhető, automatizálható dolgokat.

LEGO Education Spike Prime

A szett részét képezi számos elem, amelyekből össze lehet építeni egy csomó mindent. Tehát a termék önmagában is használható, de a szabványos kialakítás révén kompabitilis bármilyen más LEGO-val is. Ez pedig szó szerint végtelen kombinációs lehetőséget biztosít, és ez az amit a rivális megoldások nem mondhatnak el magukról. Nem az van, hogy a gyerek megépíthet egy robotot meg egy autót, aztán ennyi.

A LEGO Education Spike Prime lelke egy programozható központi egység, amely egy-egy fő funkcióra alkalmas alegységek számára juttatja el a szükséges parancsokat. Ilyen alegység lehet például egy nyomógomb, egy mozgásérzékelő vagy egy motoros kiegészítő. Ezek mindegyike a HUB-hoz csatlakozik, tehát egymással is ezen keresztül tartják a kapcsolatot. Ennek révén az eszköz például képes arra, hogy a gomb megnyomása után a motoros kiegészítő aktivizálja magát és meghatározott irányba, meghatározott fordulatot tegyen. Ezzel párhuzamosan az is megparancsolható, hogy ha a mozgásdetektor mozgást érzékel, akkor ugyanez a motoros egység másik irányba forduljon más mennyiségű fordulatot. Ezek a legprimitívebb, legegyszerűbb példák, de ezek az alapok, és ilyenekből építkezik az egész rendszer.

LEGO Education Spike Prime

Természetesen a HUB-ot és a kiegészítőket is úgy alakították ki, hogy csatlakoztathatóak, összeépíthetőek legyenek a szabványos LEGO darabokkal. Azaz ez azt jelenti, hogy például a motoros perifériára rápakolhatunk egy kereket, a mozgásérzékelőt besuvaszthatjuk egy robot fejébe stb. stb.

A programozás

A kódolási rész egy külön számítógépes alkalmazáson keresztül történik, úgy, hogy a gép a kapcsolatot a HUB-bal Bluetooth révén tartja. Azaz, ha összeállítunk egy parancssort a számítógépen, az a központi egységhez vezeték nélküli úton jut el valós időben, ami nagyon kényelmes és elegáns megoldás.
Maga a programozás Scratch alapú, amely direkt a gyerekek számára fejlesztett programnyelv. Ennek sajátossága, hogy az egyes parancsokat, változók mindegyike kis virtuális kártyákon kap helyet.

LEGO Education Spike Prime

Ezeket a kártyákat kell egymás mellé-alá-fölé pakolni, hogy értelmet nyerjenek az utasítások. Valamint adott esetben a kártyákon lévő paraméterek (pl. hogy mennyit forogjon a motor) is módosíthatóak. Ez sokkal egyszerűbb, felhasználóbarátabb megoldás, mintha a hagyományos módon kézzel kellene bepötyögni mindent. Viszont tény, hogy sokkal korlátozottabb lehetőségeket kínál, hiszen csak a már meglévő kártyákból dolgozhatunk. Mindenesetre az biztos, hogy a gyerekeknek (legalábbis a többségüknél) sokkal jobban bejön ez a rendszer, és a fő cél végülis ez.

A LEGO Education Spike Prime programozó applikációja tartalmaz egy nagyon részletes tutorial szekciót is, amely megtanít a kezelésre, valamint a LEGO összeépítésben is komoly segítséget nyújt. Erre szükség is lehet, mert kifejezetten bonyolult szerkezetek hozhatóak össze a kitből. Az applikáció sajnos csak angol nyelven kommunikál, és a mobilos verzióját nem sikerült letölteni valamiért, így csak a számítógépen tudtunk kódolgatni.

Tűzoltó lesz vagy programozó?

Aki azt hiszi, hogy ha a gyereket leülteti a LEGO Education Spike Prime mellé, az úgy fog onnan felkelni, hogy bármikor összehajt egy weboldalt, vagy levezényel egy szerver konfigurálást, az csalódni fog. Ez a „játék” inkább csak egy igen alapos bevezető az informatikai univerzumba. Arra viszont alkalmas lehet, hogy bizonyos logikai alapvetésekre rávilágítson, hogy megmutassa azt a gondolkodásmódot, amire a programozáshoz szükség van. És persze arra is, hogy kiderüljön, hogy valakinek van-e affinitása ehhez, érdeklődhet-e a későbbiekben az informatika iránt, vagy totálisan hidegen hagyja, idegesíti, és felesleges ezzel nyomasztani.

4

Nekünk egyébként nagyon bejött LEGO Education Spike Prime, ipari mennyiségű időt elszórakoztunk vele. Kár, hogy a mi időnkben ilyesmi nem volt, gyerekként biztos, hogy imádtuk volna, amikor amúgy is a fél életünket a LEGO mellett töltöttük. Az ára viszont húzós lehet első hallásra. 145 000 forintot kérnek el érte ugyanis, szóval azért nem egy szimpla játék szintje. Pont emiatt iskolában, oktatási intézményekben jobban el tudjuk képzelni, mint egy gyerekszobában. Ott abszolút látjuk a helyét ennek a terméknek, és egy ideális világban bizony a suliban ilyen LEGO-kon tanulnának programozni a lányok és a srácok

Még több információ a LEGO Education Spike Prime termékről a hivatalos honlapon.

Nagy kösz a Telenornak a tesztcuccért!

[sc name=”facebook” ]

 

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?