HuGo: Indul a „jenki huszár” applikáció

A HuGo nevű alkalmazás a függetlenségi háborútól napjainkig létrejött, Amerikában lévő magyar vonatkozású helyeket, helyszíneket gyűjti egy csokorba, amellyel ugyanúgy segíti a kint élő magyarok közösségépítését, mint a kontinensre látogató honi „nyomkeresők” kíváncsiságának kielégítését. 

Az App Store-ból már letölthető, de hamarosan Androidon is elérhető HuGo applikáció az amerikai függetlenség kikiáltásától napjainkig tartó közel 250 év emlékeit és létező magyar vonatkozásait igyekszik feltérképezni. „Talán kevesen tudják, de a függetlenségi háborúban egy magyar huszár, Kováts Mihály az amerikai lovasság megalakításában vállalt komoly szerepet, majd a harcokban vesztette életét. Ő egy olyan szimbólum, aki a magyarok szerepét mutatja a független Egyesült Államok létrejöttében és az USA történelmében, ezért is választottuk a huszár figurát az applikáció ötletének megszületésekor” – mesélik az ötletgazdák.


Apropó ötletgazdák: a HuGo az amerikai magyar szervezetek aktív bevonásával született meg, az appot a washingtoni székhelyű Hungary Foundation fejlesztette. “Mi, magyarok, több száz éve hozzájárulunk Amerika fejlődéséhez, szinte nincs olyan szeglete az USA-nak, ahol ne találnánk magyar lábnyomokat” – meséli Smith Lacey Anna, az alapítvány vezetője. Az applikáció immár többszáz magyar vonatkozású helyet jelölt meg, a kaliforniai kürtőskalács készítőtől a Washingtoni Nemzeti Katedrális, Bossányi Ervin magyar festő-iparművész által készített ablakaiig, a magyar származású Róth Imre (Emery Roth) által tervezett ikonikus New York-i felhőkarcolótól (St. Moritz Hotel) egy Pennsylvaniaban található autentikus magyar tanyáig vagy egy dobos torta “lelőhelytől” Kossuth Lajos valamelyik szobráig.

A HuGo ugyanakkor nemcsak a magyar érintettségű, amerikai helyeket bemutató online térkép, de egy közöségi platform is, melyre a felhasználók folyamatosan tölthetik fel az általuk felfedezett, ide passzoló helyeket. Az app jól jöhet az magyar „világjáróknak” illetve a Magyarországba „beleszeretett” amerikaiaknak vagy olyan, azonos érdeklődésű körű, magyar kötődésű csoportoknak, melyek aktívan szeretnék tartani egymással a kapcsolatot. Ide kattintva pedig már le is tölthetitek az alkalmazást az App Store-ból: https://apps.apple.com/in/app/hello-hugo/id1509867136

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?