A globális félvezető-hiány legújabb áldozata az androidos csúcsmobilokba kerülő Qualcomm Snapdragon 888 lapka. 

A mobilpiacot eddig nem igazán érintette a globális mértékű chiphiány, azt főleg autógyártók és konzolgyártók szenvedték meg. Várható volt azonban, hogy a nagy beruházások és felpörgetések ellenére kiterjed a lapkahiány, így is lett. A Reuters szerint a Qualcomm nem bírja az iramot, nem tud annyi Snapdragon 888-at leszállítani, mint amennyit kérnek a mobilgyártók. A Samsung 5 nm-es gyártósoraival ugyan semmi gond, de csak véges számban tudják termelni ezeket a chipeket.

Lu Weibing, a Xiaomi alelnöke a Weibón extrém hiányként jellemezte a kialakult helyzetet. Nem véletlenül: a Redmi K40 és Xiaomi Mi 11, sőt, a Black Shark 4 szériában is ezt a chipet használná a gyártó, és mivel mindegyik széria nagyon népszerű, ezért a Xiaomi elsők között érzi majd meg a helyzet negatív hatásait. Érinti viszont a helyzet a Realme, az Oppo és a Vivo gyártókat is, de igazából a főleg Exynosra alapozó Samsungon kívül majdnem minden más márkát is.

A jelentések szerint a Qualcomm-féle chiphiány dominószerűen okozott gyártási problémákat az alacsonyabb árkategóriákban is (feltehetően azért, mert a Qualcomm a Samsung leterhelt infrastruktúrájára épít). Az energiamenedzsmentre koncentráló chipekből van a legnagyobb hiány. És talán mondani sem kell, mindez akár áremelésekhez is vezethet…

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Fotó: CNET, TechRadar