A Touch 1 névre keresztelt önfertőtlenítő kilincs a felkerülő baktériumok és vírusok 99 százalékát 3 percen belül képes elpusztítani. 

A koronavírus-járvány óta mindenki retteg a nyilvános helyeken ránk leselkedő vírusoktól, ebből a szempontból legkritikusabb tárgy pedig kétségkívül a sokak által megfogdosott ajtókilincs. Bár a mosdó vagy a tömegközlekedés használata után egyébként is ajánlott kezet mosni, többnyire nehéz megúszni (hacsak nem hordunk folyton kesztyűt), hogy minden olyan kilincset kikerüljünk, amit mások is megfogtak már előttünk.

Tweaq nevű svájci cég erre a problémára kínál megoldást a Touch 1 nevű önfertőtlenítő kilinccsel, amelyet a fejlesztők szerint bármelyik ajtóba be lehet építeni egy mindössze tíz perces hadművelettel. Az új technológia lényege, hogy ha valaki lenyomta a kilincset egy tartály automatikusan fertőtlenítőszert adagol arra a szivacsra, ami a kilincs köré szerelt gyűrű belsejében található. Ezt követően a szivacs a beépített mechanika segítségével végigtörli a kilincset, amellyel a gyártó ígérete szerint a baktériumok és vírusok 99,99 százaléka 3 percen belül elpusztul.

A szerkezetet úgy rakták össze, hogy egy mobilalkalmazással is párosítható legyen, amely üzenetet küld a felhasználónak, ha a tartályban lévő fertőtlenítőszer hamarosan kifogy. Apropó fertőtlenítőszer: a gyártó szerint a kilincsben lévő szer akár 1000 fertőtlenítésre is elegendő, és ha a tartály kiürült nincs más dolgunk, mint elküldeni a vállalathoz, aki újratölti nekünk az egységet. Az önfertőtlenítő kilincs 399 fonttól, tehát nagyjából 170 ezer forinttól lesz elérhető, és ingyenes kiszállítással már előrendelhető a gyártó hivatalos oldalán. 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!