Kép: Rare Historical Photos

Jött a járvány, és vele együtt a lezárások, így valaki arra gondolt, az alagsora éppen megfelelő arra, hogy ott egy retro hangulatú videokazetta-kölcsönző létesüljön.

Azok, akik már minimum az életközép-krízisen túlvannak, bizonyára emlékeznek még arra az időszakra, amikor a videokazetta-kölcsönző egy komoly üzleti iparág volt. Űzték hivatalosan és feketén, de főleg az utóbbi módon. Nem egy, és nem két családi ház nappalija alakult át kölcsönzővé, és kerültek a polcokon a könyvek helyére kazetták. Ez ment is egy darabig, aztán vagy a legálisan működő boltos jelentette fel őket, vagy az egyre olcsóbban megkapható lejátszók, és ezzel együtt a másolások miatt húzták le a rolót. Illetve elérkezett a számítógépek, az internet, és vele a letölthető filmek kora. De egy biztos, az alábeszélős szinkront sosem felejtjük. Ebbe a hangulatba igyekezett visszarepíteni magát az a férfi, aki úgy döntött, a járvány okozta kénytelenségből elkövetett otthon maradást hasznosan tölti. Nem (vagy nem csak) sorozatokat nézett, hanem szépen, akkurátusan elkészítette egy nyolcvanas éveket idéző videokazetta-kölcsönző autentikus mását.

Most attól tekintsünk el, hogy a felvétel függőlegesen tartott telefonnal készült, ami nagyban rontja az élvezeti értéket. Mert így is látható, hogy tényleg számos olyan elem került elhelyezésre, ami valóban visszaidézi a hőskort. Azt, amikor az ember alig várta, hogy meló után bemenjen a kölcsönzőbe, és otthon megnézze, ahogy Chuck Norrist élve eltemetik a terepjárójában, ám ő nem esik pánikha, hanem rárúg a gázra és már hasít is ki a föld alól.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!