Lenyűgöző felvételek készültek a frissen kitört Fagradalsfjall vulkánról, a drón még a köpködő lávaszökőkút felett is átsuhant. 

Az izlandi fővárostól 30 kilométerre délnyugatra tört ki a Fagradalsfjall vulkán péntek este, amelyre 900 évvel ezelőtt volt utoljára példa. A mélyről feltörő láva vörösre festette a terület fölötti eget, ahol néhány órával az első kitörést követően már láva borított el egy négyzetkilométernyi területet.

A kitörés szerencsére nem jelentett közvetlen veszélyt a közeli Grindavik településen élőkre vagy az infrastruktúrára (a helyi meteorológiai intézet kis erejűnek minősítette a természeti csapást), de egy 500–750 méter hosszúságú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár 100 méteres lávaszökőkút is kialakulhatott volna. Az elképesztő látványt az izlandi drónpilóta, Bjorn Steinbekk örökítette meg drónjával, az eredmény szerintünk magáért beszél.

A kitörés után nem sokkal már a túrázók is megjelentek a Fagradalsfjallnál, és bár Reykjavík nemzetközi repülőterét végül nem zárták le a kitörést miatt, minden légitársaságnak el kellett döntenie, hogy akar-e repülni vagy sem. A kitörés súlyos veszélyt tehát nem jelentett, nem úgy, mint tizenegy évvel ezelőtt kitört Eyjafjallajökull vulkán, amely miatt megközelítőleg 900 ezer repülőjáratot kellett törölni, több százan pedig arra kényszerültek, hogy otthonukban maradjanak. Szakértők szerint a mostani a kitöréstől nem kell tartani, nem fog sok hamut vagy füstöt szórni a légkörbe.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!