Az Event Horizon Telescope (Eseményhorizont Távcső) kollaboráció segítségével közel két évvel ezelőtt készült először fotó a világ egyik legnagyobb rejtélyének számító égitestéről, a fekete lyukról. Ezt a képet sikerült most több mint 300 kutató közreműködésével kiélesíteni. 

2019. április 10-e történelmi pillanat volt a csillagászok számára, ugyanis a tudósok ekkor mutatták be a világ első olyan fotóját, amit egy fekete lyukról sikerült készíteni. A Szűz csillagképben, a Messier 87 galaxis középpontjában található fekete lyuk a Nap tömegénél körülbelül négy milliószor nehezebb, és a Földtől körülbelül 55 millió fényévnyi távolságra van.

Bár a fekete lyukról, azaz annak eseményhorizontjáról készült fotó kissé homályos, valóban mérföldkövet jelent a misztikus égitest kutatásban, mostanra pedig sikerült azt is kideríteni, hogy miképpen fest polarizált fényben. Közel kétévnyi tudományos munka eredményeképpen született meg a mostani fotó, amely nemcsak látványos, de a fekete lyukak megértésben is nagy segítségre lehet, a feljavított képen ugyanis már a fekete lyuk titokzatos mágneses erejének spirálja is látható.

fekete lyukról fotó
Fotó: Nerdist

Bár Einstein az általános relativitáselméletében már a felfedezésük előtt megjósolta a fekete lyukak létezését, a különös objektumok körül még számtalan a megválaszoltalan kérdés. A jelenlegi kutatások szerint a Földhöz legközelebbi fekete lyuk 1000 fényévnyire található, melyet lényegében kísérőcsillagai „buktattak le”.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!