Eyecam: Ennél bizarrabb webkamerát mi még nem láttunk

A szemet formázó Eyecam olyan bizarr és rémisztő látvány, hogy mi fejveszte rohannánk ki a szobából, ha egy ilyen kamerába kellene beszélnünk. 

Az elmúlt egy évben rengetegen kényszerültek home office-ba, és bár az elején még sokan élvezték is a helyzetet, a többségének egy idő után frusztrálóvá vált az állandó otthonlét, és hiányozni kezdtek a személyes kapcsolatok. A németországi Saar-vidéki Egyetem Ember-Számítógép Interakciós Laborjának egyik kutatócsoportja Marc Teyssier kutató vezetésével létrehozott egy olyan webkamerát, amely megjelenésében, sőt működésében is erősen hajaz az emberi szemre: tud mozogni, pislogni és még a szemöldökét is képes emelgetni, azt az érzetet keltve, mintha egy szemtől-szemben való társalgást folytatnánk.


A szemes webkamera bőrhatású anyagból készült, ugyanabból a szintetikus szövetből, amelyből Teyssier egyik korábbi agyszüleményét, az „emberi bőrrel” bevont telefonját is elkészítette. A nyugtalanító desing mellett a webkamera gépházában egy Raspberry Pi Zero miniszámítógép is dolgozik, ez szabályozza ugyanis, hogy merre bámuljon a kamerát tartalmazó szemgolyó.

Bár az Eyecam egyelőre még csak prototípus (tehát megvenni szerencsére nem lehet), elsősorban az lenne a feladata, hogy felhívja a figyelmet azokra a sokak által vitatott érzékelő eszközökre, amelyek mindenhol szemmel tartanak minket, az utcán és az otthonunkban egyaránt. Ha hinni lehet a híreknek, a feltalálótól hamarosan érkezik egy összeszerelő videó is, amelyből megtudhatjuk, hogyan alkotta meg a világ legabszurdabb kameráját, amely kétségkívül igen szemléletes példája lett a mindent látó és halló technológiának.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?