Több raklapnyi Vivo telefon kapott lángra a hongkongi Chek Lap Kok Nemzetközi Repülőtéren. Az eset körülményeit még vizsgálják, de feltehetően a készülékek lítium akkumulátorai okozhatták a tüzet. 

Helyi idő szerint vasárnap hajnali 5 órakor kaptak lángra azok a Vivo készülékek, amelyeket az eredeti terv szerint Bangkokba és Thaiföldre szállítottak volna tovább. A több raklapnyi égő okostelefont körülbelül negyven percnyi munkával lehetett csak eloltani. Bár a hatósások egyelőre nem erősítették meg, hogy mi okozta a tüzet, feltehetően a készülékek lítium akkumulátorai lehettek a ludasok, amelyekről köztudott, hogy hő vagy fizikai behatásra könnyen lángra kaphatnak. Az esetben szerencsére senki nem sérült meg.

Az Airportal a történtekhez hozzáfűzi, hogy minden lítiumos akkumulátor légi szállítására komoly szabályok vonatkoznak, az egyik ilyen, hogy a készülékek akkumulátor töltöttsége kb. 50-70 százalékon kell legyen, ezek az akkumulátorok ugyanis a külső légnyomás változásra is érzékenyen reagálnak. Ez a magyarázat arra is, hogy miért tilos az utasoknak a fedélzeten tölteni a telefonjaikat, vagy egyes okostelefon- vagy laptop-típusokat miért tiltottak ki ideiglenesen a gépek fedélzetéről.

Bár az az eset a körülményekhez képest jól végződött, nem nehéz belegondolni abba, mekkora baj történhetett volna, ha a készülékek a berakodás után, a repülőgépben gyulladnak ki.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!