A Google Earth új 3D-s timelapse funkciója többek között azt is bemutatja, hogyan hatott a klímaváltozás 1984 és 2020 között bolygónk geológiájára. 

Klímaváltozás, klímakatasztrófa, klímaválság, klímavészhelyzet, klíma, klíma, klíma, klíma. A klímaváltozás ma már nem képezheti vita tárgyát, az ellenkezőjét hangoztatók hiába is próbálnak mást mondani. Az éghajlatváltozása egyszerűen tény, és abban sincs vita, hogy az emberi tevékenység, nevezetesen az üvegházhatású gázok kibocsátása eredményezi a Föld hőmérsékletének emelkedését. Ezt a napjainkban zajló jelenséget pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A klímaváltozás hatásait szemlélteti a Google legújabb, Timelapse névre keresztelt funkciója is, amelyet Rebecca Moore, a Google Earth igazgatója a napokban jelentett be. A keresőcég újdonsága a baloldali menüsor Utazó nevű parancsára kattintva érhető el, ahol különféle kategóriákat találni. Amikor megnyitjuk a Google Earth timelapse funkciót, az animáció automatikusan indul el, bemutatva az erdők és partszakaszok eltűnését, a folyók vízállását, az elsivatagosodást és a gleccserek olvadását 1984-től elkezdve napjainkig.

A NASA, az Európai Űrügynökség, az amerikai földtani intézet és az Európai Bizottság adatait és műholdfelvételeit felhasználó timelapse-n nyomon követhető a hóréteg és a gleccserek visszahúzódása a Kilimandzsáró hegycsúcsán, az alaszkai Columbia-gleccser rohamos olvadása, de a Kazahsztán és Üzbegisztán határvidékén található Aral-tó kiszáradása is, amely valaha a Föld negyedik legnagyobb tava volt, mára pedig alig maradt belőle valami.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!