Akár 2,5 milliárd Tyrannosaurus rex élhetett a Földön

A Tyrannosaurus rex a hétköznapi ember gondolataiban leginkább a Jurassic Park legendás ragadozójaként elevenedik meg. De vajon mennyi lehetett belőlük egykor? 

A tudósok Charles Marshall a Kaliforniai Egyetem Paleontológiai Múzeumának igazgatója vezetésével arra jutottak, hogy akár 2,5 milliárd Tyrannosaurus rex is élhetett a bolygón egykoron. Ezt természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy egyszerre, hiszen akkor vélhetően nagyon gyorsan elérkezett volna számukra az élelmhiány és a kipusztulás időszaka. A szám az Észak-Amerika területén 2,4 millió év alatt élt 127 000 generációjából lett kalkulálva az egész Földre. Ahhoz, hogy erre a következtetésre jussanak, számos tényezőt kellett figyelembe venni. A földrajzi kiterjedés, a testtömeg, a növekedés mintázata, a várható élettartam, a generációs egyenetlenségek mind fontod alakító faktorok.


A kutatók azt a törvényt is figyelembe vették, ami a populációt a testtömeghez köti, tehát utóbbi növekedésével csökken az egyedszám. Így jött ki végül a a 2,5 milliárdos szám, illetve az, hogy egyszerre nagyjából 22 000 kifejlett példány élt adott időszakban. A Tyrannosaurus rex az egyik legnagyobb ismert ragadozó dinoszaurusz. Méreteit tekintve sokatmondó az a lelet, ami a chicagói Field Természetrajzi Múzeumban van. Ennek hosszúsága 12,3 méter, míg magassága a csípőnél 3,66 méter. A szakemberek az egykor élt állat súlyával kapcsolatban nincsenek egységes állásponton, hiszen még a legkésőbbi becslések is nagy szórást mutatnak a 8,4 és 14 tonna közti értékekkel.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?