Fiatalokat segít az Ashoka a világ megmentésében

A fiatalok nem akarják tétlenül nézni a környezetszennyezést, javítani szeretnék az oktatást, és szeretnék tettekkel is segíteni az egészségügyet. Léteznek olyan célok, amelyhez a kreativitás, a fiatalok ötletei mellett szükséges az összefogás, az elkötelezettség és a bátor cselekvés. Az Ashoka az ilyen jobbító szándékú kezdeményezések megvalósításához nyújt támogatást a fiataloknak és teremt fórumot is, ahol a fiatalok bekapcsolódhatnak abba a nagy, globális diskurzusba, amely a közös jövőnk formálásáról szól.

Az Ashoka már négy évtizede támogatja a társadalmi innovációt, a „Hogyan lesz valakiből sikeres társadalmi vállalkozó?” című rendezvényen olyan tudást adnak át a fiataloknak, amely segíthet nekik elindítani a saját társadalmi vállalkozásukat. Az Ashoka nemzetközi hálózatában a tagok megosztják egymással a tapasztalataikat, segítik egymást a fejlődéséhez szükséges környezet kialakításában, biztosítják a megfelelő jogi hátteret, stratégiai partnerségeken keresztül a szakértelmet, az ötleteket, a finanszírozást, illetve gyakran tevőlegesen is részt vesznek egymás projektjeiben. A szervezet több mint 90 országban van jelen, Magyarországon 38 Ashoka-tag tevékenykedik.


Az így felhalmozódott hatalmas tapasztalatot és tudást szeretné az Ashoka átadni a társadalmi ügyekre érzékeny fiataloknak egy ötrészes rendezvénysorozat keretében, ahova olyan előadókat hívtak meg, akik járatosak a fiatalokat érintő és érdeklő témákban. Az első alkalom – amelyre online formában került sor április 29-én – a bevezető volt, amelynek nyitóelőadásán a rendezvény résztvevői a társadalmi vállalkozás fogalmával és működésével ismerkedhettek meg. Erről a téma egyik legjobb szakértője, Matthias Scheffelmeier, a ChangemakerXchange társ-ügyvezetője beszélt, aki az Ashoka nemzetközi partnereként több száz társadalmi vállalkozót segített az elmúlt évtizedben.

Ezt követően mutatták be az Ashoka tudástárát, amely olyan jó gyakorlatokat tartalmaz, amelyek alkalmazásával egy társadalmi vállalkozás valóban hatékony lehet. A Young Changemakers’ Lab inspiráló példákat és konkrét eszközöket, szakmai, online elérhető kurzusokat, program és ösztöndíj lehetőségeket kínál a fiataloknak.

A rendezvénysorozat következő részei már konkrét társadalmi kihívásokat járnak körül, így a legközelebbi, május 20-i alkalmon Léderer Sándor, a K-Monitor alapítója és friss Ashoka-tag lesz az egyik előadó, aki a saját területébe avatja be az érdeklődőket. A K-Monitor 2007 óta küzd a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért, civil szervezetként olyan politikai, gazdasági és társadalmi környezetet megteremtéséért dolgozik, ahol az állampolgárok elutasítják, a hatóságok pedig hatékonyan feltárják és szankcionálják a korrupciót. Az következő előadáson Léderer Sándor a szervezet eredményeiről és működéséről fog beszélni.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?