A kutatók hanggá alakították át a Vénusz légkörének felső részéből származó rádiójeleket, vérfagyasztó végeredmény született. 

Az Esthajnalcsillag néven is becézett Vénusz kolonizálása már az űrkorszakot megelőzően is közkedvelt témája volt a tudományos-fantasztikus műveknek, ám a bolygó felszínén uralkodó jelenségek megismerése után a Mars és a Hold irányába tolódott el a figyelem. Az időnként nappal is látható bolygó (innen az Esthajnalcsillag elnevezés) felszínén áldatlan állapotok uralkodnak: sűrű kénsavfelhő öleli körbe, több mint 450 fokos a hőmérséklet, hatalmas a légköri nyomás, és az ottani levegő nagy részét szén-dioxid alkotja. A Vénusz tehát nem egy földi paradicsom, és a legújabb kutatások szerint még az onnan érkező hangok sem mondhatóak kifejezetten barátságosnak és kellemesnek.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Vénusz esetében nem beszélhetünk konkrét hangokról, az űrben ugyanis nem tud terjedni a hang, a rádiójelek viszont igen, amelyeket komoly munkával hangokká lehet alakítani. Lényegében most is ez történt: a NASA Parker Solar Probe nevű űrszondája még 2020. júliusában észlelte a Vénusz felső légköréből származó  rádiójeleket, amelyeket később olyan hangokká konvertáltak át a szakemberek, hogy azok az emberi fül számára is hallhatóak legyenek. A végeredménytől pedig finoman szólva is kitört rajtunk a frász.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!