Egy haldokló csillag megmutatta, hogy mi várhat a Földre is

A csillagászok egy olyan jelenséget tudnak megfigyelni, ami előrevetítheti, miként fog a Föld a Nap áldozatául esni. 

Az asztronómiának köszönhetően egy ideje már tudjuk, hogy eljön majd az idő, amikor bolygónkat felperzseli a Nap, és most azon ritka pillanatok egyike érkezett el, amikor a szakemberek láthatják a zord jövőt. Egy magyarokat is tartalmazó nemzetközi csapat a T Ursae Minoris (T Umi) végóráit kísérheti figyelemmel a Kis Medve csillagképben. Ez a csillag nagyjából hasonló, mint a mi Napunk, de idősebb annál, és abban is különbözik, hogy a Nappal ellentétben élete végére ért. Ahogy a szakemberek elmagyarázták, milliárd év múlva a T Umihoz hasonlóan a Nap is vörös óriássá duzzad, tele gázokkal, miközben egymás után pusztítja el a Vénuszt és a Merkúrt, de nagy valószínűséggel a Föld is áldozatául eshet.


Kép: NASA

A folyamat végén pedig nem marad más, csak egy apró kis homályos csillag, ami tulajdonképpen az egykor büszkén izzó égitest csontváza lesz. A 3000 fényévnyire lévő T Umi az elmúlt évmilliók során egy sor olyan impulzuson ment keresztül, mely szerves részét képezi annak, hogy vörös óriásból fehér törpévé váljon. A csillagászok szerint ezek az impulzusok az ő idővonalát tekintve drasztikus és gyors változásoknak számítanak, és hisznek abban, hogy a csillag az utolsó fázisba lépett. Ez pedig azért különleges az asztronómusok számára, mert emberi léptékkel mérve is nyomon követhetik a folyamatot, ami esetleg majd a Föld vonatkozásában is megtörténhet.

Címkép: Gerd Altmann – Pixabay

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?