Olyan szűrőt tesztel a Facebook, ami figyelmezteti a felhasználót, ha olyan tartalmat oszt meg, amire előtte rá sem kattintott. 

A Facebook folyamatosan dolgozik a fake news, azaz a különféle okokból terjesztett szándékos félretájékoztatás ellen. A közösségi médiás cég legújabb funkciója a platformon felbukkanó álhírek terjedését lassítja, ám egyelőre még csak kísérleti fázisban van, és csak nagyon korlátolt számban, egyes Android-felhasználók találkozhatnak vele.

Az új szűrő lényege, hogy a felugró ablak figyelmezteti a facebookozót, ha olyan cikket kíván megosztani az oldalon, amire korábban nem kattintott rá, tehát értelemszerűen nem is ismerheti annak konkrét tartalmát. Bár az újítás gátolhatja az álhírek terjedését, az új funkció bárki számára könnyen kikapcsolható lesz.

A Facebook még márciusban indította el itthon fact-checking, azaz tényellenőrző csoportját. A tényellenőrök feladata, hogy a legfontosabb témakörökben ellenőrizzék a platformon terjedő posztok valóságtartalmát, és ezzel a hírfolyam minőségét is javítsák.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!