Mercusys MR70X – megfizethető Wi-Fi 6-os routerteszt

Legutóbb, amikor egy olyan vendég volt az irodánkban, aki új iPhone-t használ, a frász tört ki minket, mert amikor elkérte a Wi-Fi kódunkat, a telefonja jelezte, hogy az irodai hálózatunk nem biztonságos. Nem túl nagy az iroda, nem is egy székesegyház pincéjében vagyunk, vagy sziklába vájt cellákban, így a Telekom internet mellé járó sima, mezei routert használtuk eddig. Ebbe megy bele az üvegszál, ez csinálja a Wi-Fit is, nem is gondoltuk, hogy kellene egy külön routert vennünk emellé még. Most viszont a gyors pánikot tettek követték. Ha az iPhone azt mondja, hogy a hálózat nem biztonságos, akkor nézzük meg, hogy hogy lehet azzá varázsolni. És ha már biztonság, akkor legyen sebesség is. Nézünk Wi-Fi 6-os routert, nem? De.

Szerencsére megfizethető Wi-Fi 6 routerek is találhatóak már a piacon, és a legtöbbjük támogatja a WPA3 titkosítást is. Ez egy nagyszerű dolog, mert ezzel még a legzsémbesebb telefonok is csendben kommunikálnak. Az egyik megfizethető modell a Mercusys MR70X. Alap router, nincs benne LED-es ventilátor, nem úgy néz ki, mint egy páncélozott csatapók, viszont 15 ezer forintért hazavihetjük. És, hogy hazavigyük-e? Mindjárt megmondjuk.


Hardveres specifikációk és  dizájn

A Mercusys MR70X router háza könnyű műanyagból készült, mérete pedig 208,8×171,6×41,7 mm Emellett mindössze 343 grammot nyom, ezzel biztos semmilyen polcot nem szakít majd le, amire rátennénk.

Mercusys MR70X

A Mercusys MR70X egy kétsávos vezeték nélküli router, amely támogatja a legújabb Wi-Fi 6 (802.11ax) szabványt. Emellett a régebbi szabványokkal (Wi-Fi 5 és a Wi-Fi 4) is működik. A Wi-Fi 6-on a 2×2 MU-MIMO átvitelt is támogatja. A maximális elméleti sávszélesség a következőképpen oszlik meg: 1201 Mbps az 5 GHz-es sávban (Wi-Fi 6 használatakor) és 574 Mbps a 2,4 GHz-es sávban (Wi-Fi 6 használatakor). A router támogatja a WPA3 vezeték nélküli titkosítást, de ez alapértelmezés szerint nincs engedélyezve. A kezdeti beállítás után manuálisan kell bekapcsolnunk.

Az útválasztó hátoldalán a hálózati csatlakozó mellett, a WPS/Reset gomb, a WAN port az internethez való csatlakozáshoz, és három LAN port található, amelyek 1 Gbps sebességgel működnek.

USB-port itt sajnos nem áll rendelkezésre, de őszintén szólva ezt a funkciót mi soha egy routeren sem használtuk.

Az útválasztó alján egy matricán van feltüntetve az eszköz sorozatszáma, valamint a Wi-Fi alapértelmezett neve és jelszava. Négy műanyag láb is található a sima felületeken való rögzítéshez, falra nem rögzíthetjük a házat.

Mercusys MR70X

A Mercusys MR70X egyik érdekessége, hogy az előlapján csak egy LED található, amely alig látható. Ez jelzi, hogy az útválasztó be van-e kapcsolva és csatlakozik-e az internethez, de ennyi az egész. Nem kapott külön LED-et a Wi-Fi és az Ethernet portokhoz mint ahogy az sok routernél megszokott és ezt bizony azt jelenti, hogy h mondjuk kis lakásban használjuk, ahol a hálószóba a nappali is és ott aludnánk, ahol a router van, akkor nem kell fekete szigetelőszalaggal leragsztani a LED-eket, hogy éjjel ne villogják ki az álmot a szemünkből.

A Mercusys MR70X router beállítása és használata

Kevesen tudják, hogy a Mercusys márka a TP-Link tulajdonában van. Így viszont már nem meglepő, hogy a Mercusys MR70X gyors beállítási varázslója ugyanaz, mint amit az általunk már ismert TP-Link Archer AX modelleknél láttunk. A különbség (a színvilág mellett) annyi, hogy ez a router csak webböngészőből állítható be.A jó kis mobilalkalmazás, ezúttal nem áll rendelkezésre.

A gyors beállítási varázsló végén a beállítások összefoglalója jelenik meg, majd bejelentkezhetünk az útválasztóba, és módosíthatjuk az egyéb beállításokat. Az adminisztrátori felület barátságosnak és egyszerűnek tűnik. Elsőre csak az alapvető beállításokat mutatja be, amelyeket bárki megérthet, még akkor is, ha nem ismeri a hálózati eszközöket és fogalmakat. Aki ennél többre vágyik, kattintson a Speciális gombra, és hozzáférhet az útválasztó összes elérhető beállításához.

A speciális beállítások logikusan vannak rendszerezve, és a legtöbb embernek nem okozhat gondot a kívánt beállítások elvégzése.

A Mercusys MR70X által sugárzott Wi-Fi minőségének ellenőrzéséhez fogtuk a laptopunkat, és átmentünk egy olyan szobába, amelyet két, nem túl masszív téglafal választ el az útválasztótól. Vezeték nélküli átvitelt végeztünk rajta, egy speciális alkalmazás segítségével, amely méri az átlagos sebességet és a hálózati átvitel változékonyságát. A 2,4 GHz-es sáv és a Wi-Fi 4 szabvány használata esetén az átlagos sebesség rendben volt, de nem volt lenyűgöző, és a vezeték nélküli átvitel jelerőssége változékony volt. Az 5 GHz-es sávra és a Wi-Fi 5 szabványra váltva az átlagsebesség sokkal nagyobb, de a jelerősség itt is változó volt.

Összegzés

A Mercusys MR70X nem egy high-end router, de sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Az egyik mindjárt az ára olyan, amit több, min baráti, Wi-Fi 6 és WPA3 titkosítást kínál, és a firmware a legtöbb ember számára könnyen konfigurálható. A sebessége a régebbi szabványok használatakor is megfelel az elvárásoknak, nem csak a Wi-Fi 6 használatakor. Van azonban néhány fontos gyengesége, például a firmware-frissítések kezelésének elavult folyamata és az USB-port hiánya. Ha ezek nem jelentenek számodra problémát, a Mercusys MR70X nagyszerű választás lehet. Ár/Érték aránya vitathatatlanul kiváló!

Mercusys MR70X: Kinek való?

– Azok számára, akik megfizethető árú, Wi-Fi 6 támogatással rendelkező routert szeretnének.

– Kisebb házban, vagy két- vagy háromszobás lakásban laknak

– Akik olyan routert szeretnének, amely a régebbi szabványokkal is jól működik

Nem ajánljuk azoknak, akik:

– Brutál gamer routert keresnek

– Szükségük van USB-portra

– Mobilalkalmazással a távvezérelnék

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?