A Huawei Technologies Hungary bemutatta az 5G-alapon is működő AirPON névre keresztelt technológiát, amellyel a vállalat szerint harmadára lehetne csökkenteni a szélessávú internet kiépítésének idejét, és még a költségből is le lehetne faragni. 

A Távközlési Világnap alkalmából a Huawei Technologies Hungary a győri Széchenyi István Egyetemen mutatta be azt az új megoldást, amellyel egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttatnák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe. A Huawei szerint az akár 5G-alapon is működő AirPon technológia lehetővé teszi, hogy a szélessávú internet optikai kábeleken az eddigieknél sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban kerülhessen kiépítésre.

Bár a stabil szélessávú internet kiépítése egyre fontosabbá válik, a vezetékes hálózatok kiépítésében az egyik legfőbb kihívás a távolságok áthidalása, tehát az, hogy a szolgáltató az optikai végződéstől (OLT, vagy Optical Line Terminal) eljuttassa az internetet az akár 10–20 km-re található a végfelhasználókhoz. Mindez időigényes folyamat is, mert az optikai kábelek telepítési engedélyének beszerzése akár 6-10 hónapig, a kiépítés pedig akár egy évig is eltarthat.

A Huawei szerint az AirPON erre a problémára kínál megoldást azzal, hogy a már meglévő vezetékes rendszer végpontját használja, majd onnan mikrohullámon – vezetékek és kábelek nélkül továbbítja az internetet, ezért kevesebb alkatrész és anyag szükséges a telepítéshez. A hálózat kiépítésének idejét pedig 70 százalékkal csökkentheti. A telepítéshez nincs szükség egy fix kültéri vagy beltéri dobozra, az egység akár a falra vagy a tetőn lévő antennákra, póznákra is felszerelhető. Az internetes letöltéseknél a késleltetést is tovább csökkenti az online tanulás, a játék vagy az irodai munka során.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!