NFT-ként adnak el, majd törölnek egy népszerű videót

NFT-ként árverezik el a klasszikus Charlie bit my finger-videót, majd örökre letörlik. Persze attól még bárki feltöltheti újra… 

A mára már klasszikusnak számító Charlie bit my finger-videó alkotói úgy döntöttek, hogy klipjüket elárverezik, mint NFT-t. A trükk az, hogy az aukció végén az eredeti videót örökre letörlik a YouTube-ról. Ennek jelenleg több mint 880 millió megtekintése van. Az aukció a videó 14. évfordulóján indul el.


https://www.youtube.com/watch?v=_OBlgSz8sSM

Az NFT-k bombaként robbantak az idei év elején, és nem csak digitális rajzokat, hanem digitális marsi lakásokat, Paintben rajzolt pixeleket, szellentésekről készült hangfelvételeket is eladtak ilyen formában. Na és persze a 2000-es évek elejéről ismert, oly népszerű mémeket, szintén vagyonokért. A Nyan Cat például 590 ezer dollárért talált gazdára, a Disaster Girl 500 ezer dollárért. Fontos jogi adalék, hogy az NFT-üzlet egyelőre át nem látható, de komoly adóterhet von maga után, továbbá a vevő nem a tényleges alkotást kapja meg, csak egy blockchain-szerződéssel kimondják, hogy ő a digitális alkotás tulajdonosa, a nem átruházható tokenje (NFT) pedig csak egy linket tartalmaz a kész műre.

Jelen esetben pedig ha törlik is a videót, hogy egyedibb legyen, azt az új tulajdonos, vagy bárki más, bármikor feltöltheti újra és akárhová…

[sc name=”facebook” ]

Fotó: HDCYT

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
HL

HL

Vérbeli hírező, aki az egyik ujját mindig a techvilág ütőerén tartja. Ezért mondjuk csak kilenc ujjal gépel, de így is elég gyorsan nyomja. Kedvencei a mobilok (azon belül is a Pixel).
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?