Június 10-én, Magyarországról is látható lesz a különleges gyűrűs napfogyatkozás, érdemes lesz tehát az égre tekinteni, de csakis speciális napnéző szűrővel. 

Gyűrűs napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a holdkorong nem takarja ki teljesen a napot, így egy ragyogó fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében. A jelenlegi gyűrűs napfogyatkozás teljes egészében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik, de naptávcsővel, speciális szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel itthonról is lehet majd követni.

Budapestről az árnyék a Nap 2,5%-át takarja majd ki a Nap területének, Szegedről pedig már az 1%-ot se éri el, 0,94%-nyi lesz csupán a kitakarás, ám a legalkalmasabb területeken is csak 89%-át takarja majd ki a Hold a Napnak. A gyűrűs napfogyatkozás június 10-én 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a legnagyobb kitakarás 12 óra 45 perckor lesz, majd 13 óra 27 perckor válik el teljesen a két égitest egymástól. Az ország többi részén ettől pár perces eltérések lehetnek: Szombathelyen a belépés 11:57-kor kezdődik, Nyíregyházán 12:12-kor.

A júniusi gyűrűs napfogyatkozást csak úgy jártunkban-keltünkben, szabad szemmel azonban nem lehet majd látni, így csakis azok tudják majd élvezni a különleges jelenséget, akik a megfelelő napfogyatkozás-néző felszerelésről előre gondoskodtak. A házi barkácsmegoldásoktól azonban mindenképpen óvakodjunk, azok használata ugyanis látáskárosodáshoz vezethet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!