Más gyártókhoz hasonlóan a Fiat is bejelentette nagyszabású terveit, miszerint 2030 után csakis elektromos autókat lehet majd náluk kapni.

9 évig lehet még benzines vagy dízel Fiatot venni, az olasz autógyár ugyanis 2025 és 2030 között fokozatosan átáll a teljesen elektromos járművek gyártására – ezt Olivier François, a Fiat márka vezérigazgatója jelentette be a Környezetvédelmi Világnap előestéjén. A cégvezető azt is hozzátetette, hogy tisztában vannak azzal, hogy csökkenteniük kell az elektromos autókkal szembeni szkepticizmust, ehhez pedig az elektromos járművek árainak csökkentése és a gyorstöltők számainak növelése szükséges.

A Fiat már többször is bizonyította, hogy elhivatott a környezetvédelem mellett, az új Fiat 500-at már eleve elektromos hajtással tervezték meg. Arról viszont egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az elektromos paletta második darabja, bár bennfentes információk szerint 2023-ban debütálhat a Progetto 363 néven ismert crossover elektromos változata.

Korábban már több autógyártó, így a Ford, a Mini és a Volvo európai részlege is bejelentette az átállást, a további szabályozások pedig feltehetően még több autócéget fognak erre ösztönözni – Nagy-Britanniában például 2030-tól tilos lesz benzines vagy dízel autókat árulni. Ha minden a tervek szerint alakul, tíz éven belül drasztikus változások érkezhetnek el az autózás világába, sokak szerint előbb utóbb teljesen eltűnnek majd a dízel járművek, és a benzinmotorral felszerelt személyautók is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!