Ilyen lett az MSI új ultrabookja, amelynek tervezése során a hölgyekre is odafigyeltek. MSI Modern 14 – B11S teszt!

MSI Modern 14 – B11S

Úgy látszik, hogy komoly igény mutatkozik az ultrakompakt, ultrakönnyű, ultralapos, ultrahordozható ultra stb. laptopok, azaz az ultrabookok iránt, mert a nagy cégek egymásra licitálva dobálják piacra az ilyen jellegű termékeiket. Legutóbb az MSI lépett színre egy ilyen masinával. Ez az MSI Modern 14 – B11S nevű készülék, amelynek során láthatóan odafigyeltek a női felhasználók igényeire is.

MSI Modern 14 - B11S

Külső

Ez elsősorban a dizájnban nyilvánul meg, hiszen a nálunk járt aranyrózsaszín színű (valamiért az igen hülyén hangzó bézs-mousse árnyalatnak nevezi a cég, de van belőle szürke és bugyikék is) terméket nehezen tudjuk azért elképzelni egy férfi kezében. Ráadásul a modell igen könnyű, csupáncsak 1,3 kilogrammot nyom, és igen vékony, hiszen a vastagsága 1,69 centi. Tehát nem szakad le tőle az ember karja, és még egy kisebb, elegánsabb táskába is kényelmesen befér.

MSI Modern 14 - B11S

A kinyitást követően azonnal érződik, hogy a zsanérok stabilan tartják a képernyőt, így az szerencsére nem lötyög. Emellett a kinyitás pillanatában meg is emelik kicsit a klaviatúra hátsó felét, amitől kicsit kényelmesebbé válik a gépelés. És ha már itt tartunk, gyorsan el is mondjuk, hogy a szigetes elrendezésű billentyűzeten a gombok mérete, nyomásútja és érzékenysége is megfelelő, és a háttérvilágítást sem spórolták le, ami sötétben piszok jól jöhet! Az egértől, azaz a tapipadtól már nem vagyunk ennyire elszállva: Ez ugyanis nem teljesen stabil, ha erősebben koppintunk rá akkor rezonál, ami egy picit zavaró lehet.

MSI Modern 14 - B11S

A készülékház kellemes tapintású alumíniumból készült, amelyet itt-ott finoman, alig észrevehetően meghajlítottak, bedöntöttek. A felesleges, bazári díszítőelemeket szerencsére mellőzték, a termék megjelenése elegáns, letisztult, de azért süt róla, hogy nem egy filléres, belépő szintű notiról van szó. Található rajta két USB 3.2 Type A, illetve egy-egy USB Type-C (Thunderbolt, DisplayPort támogatás + töltés), egy HDMI 2.0, egy kombinált audio (mikrofon + hang) csati, valamint egy micro SD kártyaolvasó.

MSI Modern 14 - B11S

Ahhoz képest, hogy manapság néhol milyen kevés ki- és bemenetet pakolnak az ilyen lifestyle gépekre, az MSI Modern 14 – B11S-re egy rossz szavunk nem lehet. Bár azért még egy USB-t el tudtunk volna viselni. Azt érdemes megjegyezni, hogy néhány vetélytársától eltérően nem strapabíró kivitelű, szóval nem bírja a vizet, a kávét, a koszt és az ütéseket sem.

Teljesítmény – Mire jó?

Processzor téren hozza az elvárt szintet, hiszen egy 11. generációs Intel Core i5 került bele, amely mellé 16 GB RAM-ot, sőt még egy videókártyát (Nvidia GeForce MX450 2 GB) is pakoltak mellé. Azonban ez utóbbi csak egy kis teljesítményű, több éves, belépő szintű komponens ami a mai játékokhoz egyszerűen kevés. Szóval dedikál VGA ide vagy oda, azért ez nem egy e-sport cucc, aki gamer gépet keres, annak másfelé kell keresgélnie. És ez egyben azt is jelenti, hogy a 3D-s alkalmazásokat, a különféle tervezőszoftvereket, a 4K-s videók vágását, vagy a professzionális szintű grafikai munkát is el lehet felejteni.

MSI Modern 14 - B11S

Viszont általános hétköznai használatra, valamint irodai szoftverek futtatására, levelezésre, chatelésre, netezésre, filmezésre, YouTube-ozásra, Facebookozásra stb. kiváló. És hát végül ezeket a gépeket alapvetően erre is szánják. Szóval a neki szánt feladatot simán el tudja látni, csodákat várni meg felesleges.

MSI Modern 14 - B11S

Itt kell megemlíteni azt is, hogy a hűtést elég jól megoldották, mert bár sikerült rendesen felmelegíteni, azért kellemetlen szintre sosem forrósodott. A beépített 52 Wh-s akkumulátorát a mai mezőnyben nem neveznénk kiemelkedőnek, inkább az átlagosnál picit jobbnak.

msi laptop

Ez az üzemidőn is meglátszik, hiszen használattól függően nagyjából 6-10 órát bírtunk belőle kisajtolni, azaz egy munkanapot vagy egy közepesen húzós repülőutat azért ki lehet vele húzni. 512 GB-os SSD került bele, ami elfogadható tárolókapacitást és remek sebességet garantál.

MSI Modern 14 - B11S

A hangrendszere a megszokottnál lényegesen jobb megszólalást produkál meglepő módon. Még a basszusokat is hallani ugyanis valamelyest, amik egész jó alapokat szolgáltatnak a viszonylag dinamikus, organikus megszólalásnak. Hanghibákat, zörgést-zajosodást nem hallottunk, viszont a hangerő egyszerűen kevés, ugyanis nem dörren meg túl hangosan. Mindenesetre a lényeg, hogy nem csak filmezésre, és játékra, hanem akár háttérzenehallgatásra is alkalmas a masina. Ezt pedig azért nem sok notebookról mondhatjuk el, pláne ebben az ultravékony-lifestyle ligában. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a termék beépített HD webkamerája egész jó képminőséget produkál, ám csak világosban. A kevés fényt rosszul tolerálja, és ilyenkor zajos lesz a végeredmény.

Kijelző

Képernyő fronton különösebb extrákat nem kínál a készülék. Ezen az árszinten már alapelvárás, a megfelelő színpontosság, színgazdagság (105% sRGB), a normális betekintési szög, valamint a korrekt mozgásmegjelenítés. Mindezeket pedig gond nélkül hozza a termék, ráadásul a betekintési szög is rendben van, tehát ha oldalról bambulja valaki a kijelzőt, akkor sem érzi azt, hogy fakulnak-torzulnak az árnyalatok. Az alkalmazott IPS LCD eljárás következtében a tökéletes, 0 nit fényerejű feketéről, illetve a végtelen kontrasztról le kell mondani persze, viszont fátyolosság nem igazán érzékelhető (csak akkor, ha egy OLED kijelző mellé tesszük).

MSI Modern 14 - B11S

A felbontása Full HD, azaz 1920 x 1080 képpont megjelenítésére képes. Ez ma már a minimum, de ilyen képátló, azaz 14 inch mellett ez a részletesség megfelelőnek számít. A maximális fényerő a méréseink szerint 421 nit, ami beltérre bőven elég, és ahhoz is, hogy akár nappal is látható maradjon a kép a szabadban is. Viszont tény, hogy ilyenkor már azért a színek egyáltalán nem átütőek. A modell a HDR tartalmak megjelenítését nem támogatja, de ezt azért túl lehet élni valahogy.

Ár

MSI Modern 14 – B11S – 345 000 forint. Most mit mondjunk? Nem kevés pénz ez, de hát sajna iszonyat elszálltak a notebook árak, úgyhogy még azt se mondanánk, hogy ez egy vészes összeg. Sőt, ha azt nézzük, hogy milyen a hardver, a kijelző, a kialakítás, akkor ez ma teljesen okés összeg sajnos.

Kinek ajánljuk – MSI Modern 14 – B11S

– Nőies külsejű notit keres
– Alapvetően egy ultrahordozható, lifestyle gépben gondolkodik
– Sokszor vinné ide-oda a terméket
– Fontos a letisztult, elegáns külső
– Filmezne, videózna a laptopján
– Általános használatra keres notebookot

Kinek nem ajánljuk – MSI Modern 14 – B11S

– Olcsó, belépő szintű laptopban gondolkodik
– Esportra, játékra keres gépet
– Nagyméretű kijelzőre vágyik

Még több információ az MSI Modern 14 – B11S notebookról a termék hivatalos weboldalán

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!