Szelfizett egyet a kínai marsjáró

A kínai marsjáró az Utopia Planitián, a Mars éjszaki területén örökítette meg saját magát. 

Instagram-celebeket megszégyenítő szelfit küldött magáról Csu-zsung (Zhurong), a kínai marsjáró, amint landolóegysége mellett pózol a vörös bolygón. A robot parádésan oldotta meg a helyzetet: lehelyezett egy vezeték nélküli kamerát a földre, visszagurult a helyére, hogy teljesen beleférjen a képbe, majd lőtt magáról egy menő szelfit.


kínai marsjáró
A csodás szelfi Fotó: CNSA

A kínai mitológia egyik ősi tűzistennőjéről elnevezett robot külön is készített képet a platformról, amin jól látható az a rámpa is, amelyen a marsjáró legurult a marsi felszínre. Csu-zsung is és a landolóegység is szép nagy kínai zászlót visel magán.

kínai marsjáró
A landolóegység Fotó: CNSA

A rover friss képeinek egyikén egy hatalmas vörös síkság, az Utopia Planitia látható, az a hely, ahol a kínai robot vízrétegek után kutat majd a Marson.

kínai marsjáró
Utopia Planitia, a vörös bolygó északi része Fotó: CNSA

A Csu-zsung marsjáró 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm. A robot május 22-én érte el a vörös bolygó felszínét, majd egyből munkához is látott, hogy megkezdje a Mars felderítését. A kínai kutatók szerint a rover három földi hónapon keresztül fogja tanulmányozni a Mars légkörét és talaját, képeket készít és feltérképezi a környéket.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?