Kép: Techeblog

Elcsépelt mondat, hogy ami nem Kínából jön, az hamisítvány, de igaz. Itt van például a Xian H-20, amihez foghatót még nem láttunk. Vagy várjunk csak…

Kína csodálatos ország, rendkívül ősi kultúrával, lenyűgöző természetgyógyászattal, és ott van a harcművészetük, a Shaolin papok, na meg a rengeteg alagsori helyiség, ahol gyakorlatilag bárminek a hamis változata készül. Cipők, pólók, órák, de még autók is szerepelnek a palettán, ideje volt hát valami tényleg nagyon gurítani. Ebből pedig megszületett a Xian H-20, amire mondhatnánk, hogy még olyat sem láttunk, aki ilyet látott, de nem lenne igaz. A “háború istene az égen” jelzővel is illetett szerkezet egy lopakodó bombázó, aminek hatótávja 12 500 kilométer.

Radarabszorbens, mattszürke külsővel, valamint alacsony ellenállású szárnyakkal rendelkezik, amivel hatékony és szinte láthatatlan tud lenni. A maximálisan 200 tonna felszállótömegű gép üzembe állítására a tervek szerint valamikor az évtized vége felé kerülhet sor. Az USA egyik védelmi elemzője szerint ez a gép már teljes mértékben alkalmas arra, hogy veszélyeztesse az országnak az ázsiai-csendes-óceáni térségben lévő érdekeltségeit. Az pedig, hogy honnan ismerős a repülő, hamar megfejthető, ha az ember látott már az amerikaiak B-2 Spirit nevű bombázóját, ami 1997-ben állt hadrendbe, és az alábbi képen látható.

Kép: Research Gate

Szóval ügyesek ezek a kínaiak, nagyon jól tudnak másolni, de persze mondhatjuk azt is, hogy hasonló feladatra hasonló kinézetű gépek kellenek. Ettől függetlenül az F-117-et mégsem koppintotta le senki.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!