Betiltanák a nyilvános arcfelismerő rendszereket az unióban

Két európai adatvédelmi szervezet is megtiltaná az arcfelismerő rendszerek használatát a köztereken. 

Az Európai Bizottság még áprilisban terjesztett elő egy rendelettervezetet, amely szigorú feltételek mellett ugyan, de engedélyezné az arcfelismerő technológia alkalmazását az Európai Unió területén. Bár a szóban forgó technológia mellett gyakran érvelnek azzal, hogy bizonyos keretek betartása mellett rendkívül hasznos lehet a használatuk a bűnüldözésben, vagy a bűnmegelőzésben, az Európai Adatvédelmi Testület (European Data Protection Board, EDPB) és az európai adatvédelmi biztos (European Data Protection Supervisor, EDPS), Wojciech Wiewiórowski is úgy látja, hogy ebben a kérdésben csakis az általános tiltás lesz a célravezető. Az EDPB és Wojciech Wiewiórowski szerint a mesterséges intelligencián alapuló nyilvános arcfelismerő rendszerek extrém mértékű kockázatot jelentenek, így nincs középút, csakis a technológia betiltása vezet eredményre.


Az általános tiltás a nyilvános arcfelismerésen túl egyéb más biometrikus adatgyűjtésre is vonatkozna, így többek között az ujjlenyomat- és hangfelismerésre is, továbbá a közös javaslat szerint ugyancsak tiltani kellene az emberek AI-rendszerekkel történő profilozását. A szakemberek szerint bizonyos esetekben azonban fel lehetne oldani a tiltást, például eltűnt gyermek vagy egy lehetséges terrortámadás esetén.

Az arcfelismerő technológiákkal kapcsolatban már évek óta folyik a vita, egy igen megosztó területről van szó, melynek egyesek az előnyeit, míg mások a veszélyeit emelik ki. Ahogy minden újítás esetén, úgy itt is érvényes: nem maga a technológia káros, inkább az a kérdéses, hogy hogyan és mire használják. Elrettentő példa erre a Kínában kiépült digitális diktatúra, amely során egy úgynevezett társadalmi kreditrendszerben kerülnek osztályozásra az állampolgárok aszerint, hogy hogyan viselkednek.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?