Tide-dal fognak mosni a Nemzetközi Űrállomáson

A Tide és a NASA közösen vágott neki, hogy megoldást találjanak egy olyan hétköznapi dologra, mint a ruhamosás.

Az űrben sokszor a legalapvetőbb dolgok is óriási kihívást jelentenek, többek között a fürdés, a hajmosás, vagy a vécézés is igen trükkös folyamat. Kevesen gondolnák például, hogy a mosás úri mulatság az asztronauták számára, hiszen rengeteg vizet pazarolnának el vele, arról nem is beszélve, hogy egy Föld körüli pályán mozgó gépen, mint amilyen a Nemzetközi Űrállomás nem is lehet akármilyen anyagokat használni. Jobb híján marad az a megoldás, hogy az űrhajósok többször is felveszik ugyanazt a ruhát, majd ha már hordhatatlannak minősítik, akkor egyszerűen megválnak tőle, és új ruhába bújnak.


Bár ez félig-meddig működő dolog, hosszabb űrmissziók esetében már nehézkessé válhat a ruhautánpótlás, így a NASA úgy határozott, hogy a tessék-lássék szükségmegoldás helyett inkább valódi megoldást keres. Ennek érdekében összeállt a Tide márkával, pontosabban az azt birtokló Procter & Gamble-lel, hogy közösen kitalálják, mi lenne a legjobb megoldás az űrhajósok ruháinak tisztítására az űrben.

nasa tide
A NASA és a Tide közös logója Fotó: Procter and Gamble

A projekt láthatóan jól halad, a cégnek ugyanis már sikerült kifejleszteni egy olyan mosószert, amely állításuk szerint teljesen lebomló, képes eltűntetni a foltokat és a kellemetlen szagokat, valamint zárt vízrendszerben is jól használható. Az új mosószert várhatóan 2022-ben kezdik majd el élesben is tesztelni, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor egy olyan mosó-szárító gép is érkezik hamarosan, amely akár a Holdon és a Marson is működhet.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?