Hristo Georgiev
Fotó: apkrig

Hristo Georgiev Svájcban élő bolgár mérnök megdöbbenve tapasztalta, hogy a világ legnépszerűbb keresőjében az ő képe szerepel rettegett névrokona, egy létező sorozatgyilkos neve mellett. 

Bár a Google nagymértékben megkönnyíti az életünket, azért közel sem tévedhetetlen, a mindennap folyamatosan használt algoritmusok is hibázhatnak, és így dezinformációkat terjeszthetnek. Jól példázza ezt egy nemrégiben történt eset is, amely során a Google egy Hristo Georgiev nevű bolgár mérnök képét kapcsolta össze egy azonos nevű sorozatgyilkos Wikipédia oldalával. A Szadista néven ismert erőszaktevő gyilkos 1974 és 1980 között öt embert ölt meg, javarészt nőket.

A kínos tévedést feltehetően a Google úgynevezett Knowledge Graph, vagyis Tudás Gráf nevű funkciója okozta, amelyet a cég azért használ, hogy az egyszerű keresési találatokon felül egy információs doboz (infobox) formájában még több információval szolgáljon a kutakodók számára. Ebben az esetben is valami hasonló történhetett, az algoritmus feltehetően megpróbált megfelelő képet csatolni a sorozatgyilkoshoz, de közben nagyon mellétrafált.

Hristo Georgiev
Fotó: Gadgets

Időközben a Google orvosolta a hibát, ám nem ez az első alkalom, hogy a vállalat ekkorát hibázott. 2017-ben például egy Rachel Abrams nevű amerikai újságírónővel bántak el alaposan, amikor a keresőoldal azt írta róla, hogy már négy éve halott, de természetesen ilyenről szó sem volt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

ForrásApkrig