Ilyen lenne a majmok beszédhangja, ha tudnának beszélni

Julia Ravey angol idegtudós egy TikTok videóban mutatta meg, milyen brutális lenne a majmok beszédhangja, ha a főemlősök képesek lennének a beszédre. 

A nem emberi főemlősök nagyon sok dologban kifejezetten ügyesek és intelligensek, a két lábon járás és az eszközhasználat már önmagában is demonstrálja ezt. Bár a majmok valóban sok mindenre képesek és kifejezetten tanulékonyak, arra még soha nem volt példa, hogy egy nem emberi főemlős beszélt volna.


Sokáig úgy gondolták a tudósok, hogy ez azért van, mert a majmok hangképző szervei egyszerűen nem alkalmasak az emberi szavak megformálására. Egy 2016-ban végzett kutatás szerint azonban nem erről van szó: sokkal inkább az állatok agya, mintsem az anatómia felelős azért, hogy a majmok nem képesek az emberi beszédre. A kutatók azonban nem adták fel, és a számítógépes technika segítségével lemodellezték a majmok hangszálait, majd egy szimuláció segítségével meg is szólaltatták azokat.

Julia Ravey kutató, aki a közösségi médiában is lelkesen népszerűsíti a tudományt, a napokban a TikTokon is megosztotta ezt a hangfelvételt, amelyen a Hozzám jössz feleségül? kérdést hallható „makákóul”.

@juliaraveyscience

That would massively change a David Attenborough documentary ? #science #brain #animals #foryou #learnontiktok

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Mindezt hallva talán jobb is, hogy a majmok nem tudnak beszélni. A kutatás mindenesetre egyértelműen kimutatta, hogy a majmok igenis képesek az emberi beszédhez hasonló hangok képzésére, kellőképpen sokféle hangot ki tudnának bocsátani magukból, sőt akár egész mondatokat is meg tudnának alkotni, ha emberi aggyal rendelkeznének.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?