Kép: The Economic Times

Richard Donner 91 éves korában hunyt el, de előtte olyan életművet alkotott, amire bárki büszke lehetne, és nem csupán a Halálos Fegyver miatt van ez így. 

Richard Donner halálának okát felesége, a producerként ismert Shuler Donner nem közölte. Az azonban biztos, hogy férje, akinek egyik legismertebb rendezése a Halálos Fegyver, igazán maradandó alkotásokat hozott létre, amelyek számos színészt katapultáltak a világhír felé. Neki köszönhetjük a címben is említett Christopher Reeves és Marlon Brando fémjelezte Supermant, valamint az ikonikus horrorként emlegetett Oment, amit David Seltzer írt. Nagyot ment 1985-ben a Kincskeresők (The Goonies) is, ami Sean Astin és Josh Brolin pályáját indította be. És ha már a Halálos Fegyvert említettük, érdemes megjegyezni, hogy 12 millió dolláros büdzséjével 120 milliót hozott vissza, és a második része a harmadik legsikeresebb alkotás lett 1989-ben.

Richard Donner és Mel Gibson, kép: BBC

Előtte csak a Batman, valamint az Indiana Jones és az Utolsó Kereszteslovag végzett. De Donner nem csupán rendezőként, hanem producerként is tevékenykedett. Cége, a Donners’ Company segített 2000-ben beindítani az X-Men frencsájz motorját. Stephen Spielberg úgy fogalmazott, hogy Richard Donner közeli ismerősének lenni olyan volt, mintha egy személyben kapnánk meg a legjobb edzőnket, a legokosabb professzorunkat, a legelszántabb motivátort, a legkedvesebb barátunkat, valamint a leghűségesebb szövetségesünket. Szerinte Donner volt a legnagyobb “Kincskereső”. Danny Glover szerint, aki Roger Murtaugh bőrébe bújt a Halálos Fegyverben, szintén megfogalmazta gondolatait. Szerinte Dick valóban törődött vele, a családjával, és az életével. Nagyon szerették egymást, barátok voltak, messze túl azon, hogy együtt dolgoztak, és nagyon fog hiányozni neki. Mi pedig köszönjük a remek filmeket!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!