Két évnyi börtönt érhet a facebookos fenyegetőzés

Akár két évet is érhet rács mögött az online zaklatás. Egyre inkább elszabadulnak az indulatok a neten, de nem kell mindent eltűrni.

A napokban egy idősebb hölgy ismerősöm keresett meg avval, hogy a Facebookon „kommentháborúba” keveredett, ami elég durván elfajult. Egy idő után elkezdték zaklatni, kapta az üzeneteket, sértő megjegyzéseket, sőt konkrétan meg is fenyegették, illetve a családtagjai képeit is elküldték neki. Nincs mit szépíteni a dolgon, nagyon megijedt, azt hitte, hogy figyelik, hogy veszélyben van, és tanácsot kért, hogy mit is lehet tenni.


facebook fenyegetés

Azt érdemes megjegyezni, hogy a hölgy bár irodai, számítógépes munkát végez, az online felületeken még mindig picit idegenül mozog. Megnyugtattam, hogy nem kell rettegnie, szinte biztos, hogy csak a szokásos online hőbörgésnek esett áldozatul. De emellett felhívtam a figyelmét arra, hogy tegye idegenek előtt láthatatlanná a Facebook profilját, hogy például a családjáról készült fotók például ne legyenek elérhetőek bárki számára. Illetve arra is, hogy legközelebb ne kezdjen veszekedni, szimplán csak tiltsa le a kellemetlenkedő alakokat.

facebook fenyegetés

Viszont nem hagyott nyugodni a dolog, mert azért valahol tényleg beteg az, hogy vadidegen embereket lehet a virtuális világban fenyegetőzni oly módon, ahogy azt valaki a való életben jó eséllyel nem tenné meg. Az Országos Bírósági Hivatal hivatalos weboldala szerint viszont nem vagyunk teljesen védtelenek, sőt. Egy itt megjelent cikk szerint az online zaklatás ugyanolyan, mint a „hagyományos zaklatás”.

Minősített esetben, tehát például konkrét élet, testi épség elleni fenyegetőzés esetén akár két éves börtönbüntetés is kiszabható ilyen cselekedetért.

Ráadásul ha a zaklatás pszichés zavart okozott, vagy gyermek ellen irányult, akkor még súlyosabb lehet a büntetést. Az is kiderült, hogy bár sokan azt hiszik, hogy ha álprofilok mögül, álnéven ígérnek verést, zaklatnak másokat, akkor gond nélkül megúszhatják a dolgot, azonban ez koránt sincs így. A hatóságoknak ugyanis megvannak a lehetőségeik arra, hogy eredményesen fel tudják deríteni az elkövető kilétét.

A mi személyes véleményünk az, hogy már itt lenne az ideje, hogy felhívjuk a nagyközönség figyelmét erre a problémára, és a média is foglalkozzon egy-két konkrét esettel. Ma már tényleg ott tartunk, hogy az emberek a Facebookon gond nélkül beírkálnak olyanokat egymásnak, hogy „Szét leszel csapva”, „Megbaszunk”, „Felütlek a holdba te csicska” vagy „Beléd állítom a kést köcsög”. Ráadásul mindezt sokszor minden gátlás nélkül, saját profiljuk alól. És persze lehet azon nevetni, mikor egy karcsiszemüveges, kígyóvállú alak előadja a Rambót, de azért igazából ahol tartunk az minden, csak nem mulatságos.

De mindegy is, a lényeg az, hogy ha valaki úgy érzi, hogy veszélyben van, hogy tényleg zaklatják a neten, akkor ne álljon bele a csatába, hanem gyűjtse a bizonyítékokat, és nyugodtan próbáljon meg a hatóságokhoz fordulni. Meg fogják védeni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?