Kábítószerfüggő halakat eredményezhet a viselkedésünk

Úgy tűnik, a humánforrású vízszennyezés miatt, a vadon élő halak között akadnak drogfüggők is, amelyek a metamfetaminra mennek rá. 

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a háztartási kemikáliák, gyógyszermaradványok, és egyéb hasonló anyagok alapértelmezésben ha nem is túl nagy mértékben, de szennyezésként megjelenhetnek a természetes vizeinkben. Ugyanez igaz az olyan anyagok esetében, amiket boltban nem tudunk megvenni, mivel illegálisak, mint amilyen például a metamfetaminok. Amivel kapcsolatban egy kutatás arra jutott, kábítószerfüggő halakat okoz, mivel nem csupán a vízbe, hanem az agyukba is eljut. Oké, ezen még lehetne heherészni, hogy mekkora hülyeség, meg biztos brit tudósok, csak az van, hogy a halakon keresztül az élelmiszerláncba továbbítódik az anyag. Pavel Horký, a Prágai Élettudományi Egyetem közleményében úgy fogalmaz, hogy a vadon élő halak kábítószerfüggősége egy újabb bizonyíték a városi környezetben, vagy annak közelében élő fajokra gyakorolt váratlan következménynek.


Kép: Davgood Kirshot – Pixabay

Horký egy olyan csapatot vezetett, amely a vízi utakban lévő metamfetaminok hatását vizsgálta pisztrángokon, és az eredményeket a Journal of Experimental Biology legfrissebb számában tette közzé. A kutatásban olyan metamfetamin szintű vízbe helyezték a halakat, ami néhány édesvízi folyónál is tapasztalható, majd nyolc hét után kivették onnan őket. Ekkor lehetőséget biztosítottak a pisztrángok számára, hogy valóban tiszta vízben éljenek tovább, vagy maradjanak a szennyezettben, és a jószágok az utóbbit választották. A függő halak alacsonyabb aktivitási szintet mutattak, mint azok, amelyek nem voltak kitéve negatív hatásnak, és az agyukban akár 10 napig is megmaradtak a met nyomai, miután eltávolították őket a szennyezett vízből. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy még a folyókba és patakokba jutó gyógyszerek alacsony szintje is befolyásolhatja az élővilágot. Azt azonban kiemelte Horký, hogy mindez nem jelenti azt, hogy kábítószerfüggő halakkal lennének tele a folyók.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?