Több mint száz éve nem volt ekkora hőség Lappföldön

107 éve nem volt olyan meleg Lappföldön, mint vasárnap, az idei június pedig az eddigi legforróbb az országban. 

Aki a hűsölés reményében utazna Lappföldre, annak bizony csalódnia kell: a lappföldi Kevóban (ami Lappföld közel legéjszakibb pontja) vasárnapra 33,6 Celsius-fokig emelkedett fel a hőmérő higanyszála, s bár a 34,7 fokos melegrekord így nem dőlt meg, a finn országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint 1914 óta nem volt ilyen forró nap Finnországban. Figyelembe véve, hogy Lappföldön a nyári átlaghőmérséklet 15-19 fok, ez az érték különösen aggasztó.


Nemcsak Finnországban, de más skandináv országokban is tombol a kánikula, Svédország több részén is megdőlt a melegrekord, de a Norvég Meteorológiai Intézet is 34,3 Celsius-fokot mért a sarkkörhöz közeli Saltdal megyében, ezzel pedig új rekord született. Ám még így is jobban jártak, mint az Egyesült Államok északnyugati és Kanada délkeleti része, ahol már több mint százra tehető a kánikula miatti halálos áldozatok száma. A magyar meteorológusok szerint nem megszokott, hogy ilyen hőség legyen északon.

A szakemberek elmondása alapján nem kizárt, hogy a klímaváltozás fokozta időjárási körülmények a következő hónapokban még drasztikusabb formát öltenek. Michael Reeder, az ausztrál Monash Egyetem kutatója szerint az Észak Amerikában és Európában tomboló hőhullám összefügg.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?