Komoly veszélybe sodorhatja a túrázókat a Google Maps

Skót szakemberek figyeltek fel arra a jelenségre, hogy a Google Maps nem egy esetben olyan életveszélyes útvonalra tereli a túrázókat, ami még a tapasztalt hegymászóknak is feladja a leckét. 

Bár az általános célú térképek, mint a Google Maps vagy Apple Maps csak az autóval járható utakat tartja pontosan számon, és a turistatérképek dolga, hogy a hegyi gyalogos útvonalat megjelenítsék, mégis sokan használják a Google térképes szolgáltatását arra, hogy túrázás közben eljussanak A pontból B-be. A John Muir Trust, a Nagy-Britannia legmagasabb hegycsúcsait felügyelő szervezet e kapcsán adott ki figyelmeztetést, és egy konkrét példán keresztül kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a Google Maps nem alkalmas a hegyi navigációra.


A szervezet szerint a Ben Nevis csúcsra indulók feltétlenül kerüljék el a Google Maps használatát, a térkép ugyanis olyan útvonalra navigál, amely még a tapasztalt hegymászók számára is életveszélyes lehet. A Ben Nevis az Egyesült Királyság legmagasabb pontja, magassága 1345 méter. Bár ez elsőre nem tűnik soknak, a szövetség szerint az elmúlt években több halálos áldozatot is követelt, hogy a tapasztalatlan túrázók a Google által felajánlott veszélyes úton igyekezték elérni a hegycsúcsot.

Google Maps túrázókat életveszélyes
Ben Nevis, az Egyesült Királyság és egyben Skócia legmagasabb hegycsúcsa Fotó: The Guardian

Az eset kapcsán többen is úgy vélik, hogy napjainkban már annyira ki vagyunk szolgáltatva a technológiának, hogy meg sem kérdőjelezzük annak megbízhatóságát. Pedig nem ez az első eset, hogy a Google térképszolgáltatása életveszélyes helyekre irányította az autósokat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?