Elon Musk SpaceX nevű űrvállalata biztosítja a hordozórakétát a NASA Europa Clipper nevű missziójához, melynek célpontja a Jupiter negyedik legnagyobb holdja, az Europa. 

Az új missziót 2024 októberében a NASA Kennedy Űrközpontjából tervezik útnak indítani a Falcon Heavy hordozórakétával. A gigászi rakéta a világ valaha volt legerősebb hordozórakétája, amely több mint 60 tonnányi rakományt tud befogadni.

Az 178 millió dolláros szerződés a NASA bizalmát jelzi a SpaceX felé, ráadásul nem ez az első alkalom, hogy az amerikai űrkutatási hivatal és a kaliforniai székhelyű magánvállalat megállapodást köt. A SpaceX még áprilisban nyerte el azt a 2,9 milliárd dolláros szerződést, amelynek keretében a cég legyártja a holdraszállásra alkalmas járművet, amely az Artemis-program egyik kulcsszereplője lesz. A NASA tervei szerint ugyanis 1972 után ismét ember léphet majd a Holdra.

Az Europa a Jupiter negyedik legnagyobb holdja, amelyet még Galileo Galilei fedezett fel 1610-ben. A Clipper-misszó célja, hogy feltérképezzék a jeges égitest felszínét, megállapítsák az összetételét, megmérjék jeges burkának vastagságát, valamint meghatározzák a felszín alatt fekvő óceán mélységét és sósságát – jelentette be a NASA. A misszió azért is bír különös fontossággal, mert a kutatók szerint választ kínálhat az űrkutatás egyik legfontosabb és legégetőbb kérdésére, miszerint létezik-e élet a Naprendszer más égitestjein.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!