2 milliárd dollárt fizet a NASA-nak Jeff Bezos, ha cserébe az ő cégével repülnek a Holdra

Még áprilisban érkezett a hír, hogy Elon Musk űrcége, a SpaceX kapta meg a lehetőséget a NASA-tól a következő Holdra szálló egység kifejlesztésére, csakhogy vetélytársa, az Amazon internetes áruház alapítója ebbe nem hajlandó belenyugodni: Jeff Bezos hétfőn közölte, hogy lényegében 2 milliárd dollárt is fizetne az amerikai űrkutatási hivatalnak, hogy inkább ő az cégével, a Blue Originnel repüljenek el a Holdra.

Jeff Bezos és Elon Musk nemcsak azért versenyez, hogy melyikük a leggazdagabb ember a Földön, hanem azért is, hogy melyikük lesz az, aki meghódítja a csillagok világát. Bár a SpaceX áprilisban elnyerte azt a 2,9 milliárd dolláros szerződést, amellyel a NASA az Artemis-program keretein belül újra embert küld a Holdra, időközben ezt a megállapodást felfüggesztették, miután két vállalat, a már említett Blue Origin és a védelmi beszállítóként ismert Dynetics is elítélte a SpaceX kiválasztását.


Nemrégiben pedig „addig üsd a vasatamíg meleg” alapon egy igen gáláns ajánlattal is előállt Jeff Bezos: egészen 2 milliárd dollárig hajlandó finanszírozni a projekt költségeit, cserébe pedig csak annyit kér, hogy a holdkomp elkészítését bízza rá a NASA. Az ajánlat már csak azért sem elhanyagolandó, mert a NASA a megbízás kapcsán még korábban kiemelte, hogy kormányzati szervként a döntés során az anyagi feltételek is jelentős befolyásoló tényezőként bírnak.

Az Amazon-alapító azt követően lendült ellentámadásba, hogy július 19-én saját űrcégével feljutott az űrbe. Bezos mellett a fedélzeten utazott még a fivére, egy 18 éves holland fizikushallgató és egy 82 éves egykori pilótanő is.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?