Kép: Techeblog

Az első űrolimpia olyan megmérettetéseket tartogatott, mint a szinkronlebegés, a “nem kézilabda”, valamint a gimnasztika jellegű gyakorlatok. 

A tavalyi olimpia a COVID-19 miatt idén lett megtartva, aminek eredményeként a lelátók jelentős része üresen tátongott, és az egész rendezvényt a szigorú szabályok jellemezték. Nem volt azonban ilyen problémája a Nemzetközi Űrállomás személyzetének. A sportesemény különböző számait ők is követték, több száz kilométernyi magasságban, az űrben. Sőt, mi több, nem csupán nézték, de úgy döntöttek eljött az ideje az első űrolimpia megtartásának. Az ötlettel a francia Thomas Pesquet hozakodott elő, társai pedig nem hezitáltak sokáig, így rögtön két csapat jött létre. A Sárkány (Dragon) nevűben ott volt az ötletgazda, aki az ESA asztronautája, valamint Shane Kimbrough, és Megan McArthur, mindketten NASA űrhajósok, továbbá Akihiko Hoshide a JAXA képviseletében.

A másik csapat a Szojuz nevet választotta, amiben ott volt Mark Vande Hei (NASA), Oleg Novickij és Pjotr Dubrov (mindketten Roscosmos). Hogy mindezt milyen körülmények között lehet megrendezni az űrben? Erre kiváló választ ad a fenti, 10 perces videó, ami tényleg nagyon szórakoztató, és mókás, ahogy az űrhajósok igyekeznek kihasználni a rendelkezésre álló területüket. Ami pedig a földi olimpiát illeti, Thomas Pesquet a kezdete előtt azt nyilatkozta, hogy természetesen a judo az, ami leginkább érdekli, hiszen gyerekként, tinédzserként, és fiatalként is ezt űzte. Sikerült is fekete övet szereznie, de ettől függetlenül nagyon érdekli a baseball is, amit mindig fantasztikus nézni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!