Jeff Bezos Blue Origin nevű űrcége beperli a NASA-t, miután a Föld holdjára is Elon Musk cégét küldené az amerikai űrhivatal. 

Bár a SpaceX áprilisban elnyerte azt a 2,9 milliárd dolláros szerződést, amellyel a NASA az Artemis-program keretein belül újra embert küld a Holdra, időközben ezt a megállapodást felfüggesztették, miután két vállalat, a már említett Blue Origin és a védelmi beszállítóként ismert Dynetics is elítélte a SpaceX kiválasztását.

Miután az Egyesült Államok számvevőszéke úgy határozott, hogy a NASA semmilyen beszerzéssel kapcsolatos törvényt vagy rendeletet nem sértett a döntésével, Jeff Bezos újra támadásba lendült, és ezúttal egy szövetségi bíróságon nyújtott be kereset az amerikai űrkutatási hivatal ellen. „Szilárd meggyőződésünk, hogy az általunk felfedezett problémákra megoldást kell találni, és vissza kell állítani a korrektséget, a szabad versenyhez való jogot, valamint azt, hogy Amerika biztonságos feltételek mellett térhessen vissza a Holdra” – nyilatkozott a témában a Blue Origin szóvivője.

Júliusban Bezos mintegy 2 milliárd dollárt ajánlott fel a NASA-nak, hogy inkább ő az cégével, a Blue Originnel repüljenek el a Holdra – ám ez a jelek szerint, nem jött be.

Az eredeti terv szerint a NASA két céggel dolgozott volna együtt, de a jelen állás szerint az anyagi források szűkössége miatt csak a SpaceX-nek jut a támogatásból.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!