Kép: Stephan Berthold

Hiába vannak az űrben, nem feltétlen csakis zacskóslevest, és porpörköltet esznek, olykor előkerül a pizza is ketchuppal, sajttal, szalámival. 

A Nemzetközi Űrállomásról időről-időre láthatunk különböző témájú felvételeket, így legutóbb azt nézhettük meg, hogyan zajlik az űrben egy olimpia. Most pedig a sportesemény ötletgazdája, a francia űrhajózási mérnök, Thomas Pesquet jóvoltából azt láthatjuk, milyen az asztronautáknál egy pizza vacsora (vagy ebéd, vagy reggeli). Ami már csak azért is érdekes, mert legtöbbünk fejében valószínűleg az él, hogy odafent csak zacskóból esznek valamilyen – kezdetben – por állagú ételt, felvizezve.

Most azonban láthatjuk, ez nem így van, hiszen az űrhajósok a tésztára ketchupot, sajtot, és szalámit is tesznek, hogy aztán ezt az egészet jóízűen elfogyasszák. Hozzá kell tenni, a tészta természetesen előregyártott, hiszen elég fura lenne az ISS-en egy kemence, vagy akár csak egy gázsütő is. Van azonban űrsütő, amit a Zero G Kitchen gyárt, és alapvetően egy hengeres alakú, szigetelt edényt kell elképzelnünk. Ezt alapvetően élelmiszerminták tárolására és sütésére tervezték mikrogravitációs környezetben. Odabent egy tálca tartja stabilan az ételt, miközben az átsül, hogy utána megfelelően fogyaszthatóvá váljék. Az asztronauták is ennek az űrsütőnek a segítségét vették igénybe, hogy megfelelően elkészítsék a pizzatésztát, amire aztán mehetett a feltét. Az eszköz elektromos fűtőelemeket használ, hasonlóan ahhoz, mint ahogyan egy kenyérpirító dolgozik. Pesquet szerint a lebegő pizza elfogyasztása a barátokkal olyan, mint egy szombat a Földön. Hozzáteszi, egy jó szakács nem árulja el a titkait, de ő azért készítette a pizzás videót, hogy mi lehessünk a bírók. Azt is beismeri, hogy amit csinálnak, az Olaszországban súlyos vétség lenne.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

ForrásTecheblog