10 abszurd filmes baki, amin csak a fejünket fogjuk

Még a legnagyobb rendezők is képesek hibát véteni, a megszállott bakivadászok pedig alig várják, hogy kiszúrjanak egy-egy félrement jelenetet, amelyeket talán még maguk a készítők sem vettek észre, vagy csak nem foglalkoztak velük. Jöjjön most 10 olyan filmes baki, amelyek felett bár a nagy többség jó eséllyel elsiklott, a sas szemű nézők figyelmét már nem kerülhették el. 

A PopCrush cikkéből szemezgettünk, szerintünk az alábbi filmes bakik voltak a legviccesebbek.


Titanic 

Bár a Titanic a világ egyik legtöbb bevételt generáló mozifilmje, tizennégy Oscarra jelölték, amiből tizenegyet megnyert, annyi pontatlanság csúszott a filmbe, hogy összeszámolni is nehéz lenne. Az egyik csúfos hiba, ami valószínűleg kevesekben tudatosult, amikor Leonardo DiCaprio karaktere, Jack Dawson azt állítja, hogy gyerekként a Wissota-tónál lékhorgászott az apjával. Csajozós dumának jó, az egyetlen bökkenő, hogy a Wisconsin államban található mesterséges tavat 1917-ben hozták létre, és mint tudjuk, a Titanic 1912-ben süllyedt el.

filmes baki
(Fotó: Bustle)

Django elszabadul 

Egy olyan rendező esetében, mint Quentin Tarantino, talán botorság számon kérni a történelemhűséget, ám az alábbi baki sokaknak szúrta a szemét, ezért most mi is megosztjuk. A címszereplőt játszó Jamie Foxx több jelenetben is napszemüveget visel, csakhogy az első, színezett lencséjű szemüveg a 20. század elején készült, a film pedig az amerikai polgárháború előtti években, 1858-ban játszódik.

(Fotó: Twitter)

A rettenthetetlen

Bár az 1995-ben készült amerikai történelmi dráma öt Oscar-díjat zsebelt be, és a főszereplő Mel Gibsont is világsztárrá tette, a mű hemzseg az égbekiáltó történelmi tévedésektől, kezdve rögtön a főhőssel, aki egy cseppet sem hasonlít a skót történelem emblematikus figurájára, Sir William Wallace-ra. Az egyik legkézenfekvőbb hiba, amit ennek ellenére viszonylag kevesen vettek észre, hogy a skótok kiltnek nevezett szoknyája csak a 16. században terjedt el, így a 13. században élt szabadságharcos semmi esetre sem mászkálhatott ilyenben.

filmes baki
(Fotó: KiwiReport)

Forrest Gump

A Tom Hanks főszereplésével készült Forrest Gump ugyan nem a bakijairól híres, ám van egy apróság, amit mégiscsak sikerült kiszúrniuk a szemfüles nézőknek. A film egy pontján Forrest levelet kap Dan hadnagytól, amelyből kiderül, hogy nem kell többé a pénz miatt aggódniuk, ugyanis a rákászatból befolyt pénzét egy gyümölcsöző vállalkozásba fektette. Ahogy a levél fejlécéből megtudható, a szóban forgó cég az Apple, csakhogy az almás céget 1976-ban alapította meg Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne, a levél pedig egy évvel korábban, 1975-ben íródott.

filmes baki
(Fotó: PopCrush)

Harry Potter és a Titkok Kamrája 

Sajnos a J. K. Rowling sikerkönyveiből készült Harry Potter-filmek sem mentesek a bakiktól, ám van egy különösen nagy tévedés a második részben, amin őszintén csodálkozunk, hogy nem szúrta ki a készítők szemét. Talán még emlékeztek arra a jelenetre, amikor Harry és legádázabb ellensége, Draco Malfoy Piton professzor és Gilderoy Lockhart előtt párbajozik. Mikor Malfoy hátraesik, Piton megpróbálja felráncigálni a fiút a földről, ám ezzel egyidőben a képernyő bal felső sarkában egy kamerás operatőr is megjelenik a diákok között. Ez azért roppant kínos.

filmes baki
(Fotó: PopCrush)

Vissza a jövőbe

Robert Zemeckis klasszikusa kapcsán általában egy logikai bakit szoktak emlegetni a nézők, de ezen kívül is akad még egy apró hiba, amely elkerülte a készítők figyelmét. Az egyik jelenetben az időutazó Marty McFly úgy próbálja meg összehozni a szüleit, hogy a középiskolai bálon maga játszik el egy számot a sulis banda élén, csakhogy az a gitár, amit a főszereplő virtuóz módon penget, nem más, mint egy Gibson ES-345, ami 1958-ban jelent meg a piacon, míg Marty 1955-be utazott vissza.

(Fotó: Guitar Player)

Sherlock Holmes 

Az alábbi baki valószínűleg csak azoknak tűnt fel, akik helyismerettel rendelkeznek Londonban. A film végén Sherlock, Adler és Blackwood végigrohan egy csatorna rendszeren, és meglehetősen gyorsan eljutnak a Parlamenttől a Tower Bridge-ig. A valóságban a két épület két mérföldre van egymástól, így igen valószínűtlen, hogy ilyen rövid idő alatt odaértek volna a szereplők az egyik helyről a másikra.

(Fotó: HistoryGarage)

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag 

Az Indiana Jones-filmeket sosem a történelmi hitelességükért szerettük, de azért mindennek van határa. A franchise harmadik filmjében a kalandor régészprofesszor a nácikkal száll szembe, és habár a film 1938-ban játszódik, az egyik, egyébként igen látványos jelenetben a Führer jelenlétében éppen könyvégetés folyik. Ez egy ordító hiba, hiszen a valóságban ez köztudottan 1933-ban zajlott.

filmes baki
(Fotó: YouTube)

Ryan közlegény megmentése 

Az 1998-ban bemutatott második világháborús film készítői nagy gondot fordítottak a történelmi hitelesség elérésére is, ám még a legnagyobb igyekezet mellett is előfordul, hogy becsúszik néhány baki. Az egyik jelenetben a Tom Hanks által játszott Miller százados az ellenséges katonákat próbálja kilőni egy motorbiciklinek dőlve, csakhogy a filmben használt motor egy orosz Ural M-63-as, amely csak bőven a második világháború után, 1963-ban jelent meg.

(Fotó: PopCrush)

Gladiátor 

Mint minden film, a Ridley Scott rendezte Gladiátor sem mentes a hibáktól, kisebb és nagyobb tévedés is akad benne rendesen, de persze ettől mi még ugyanúgy szeretjük. Az egyik legcsúnyább baki kétségkívül a gázpalackkal hajtott harci szekér, ami minden, csak nem korhű, tekintve, hogy a film 180-ban kezdődik, és a római birodalom ismert történetét, Marcus Aurelius császár utolsó hódító hadjáratát mutatja be.

(Fotó: PopCrush)

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?