Projektor, üzleti kijelző, kültéri tv? Melyik megjelenítő eszköz használható a szabadban, és ezeknek mik az előnyeik, illetve hátrányaik? Ennek jártuk utána.

Egy melegebb napon remek szórakozás kiülni a kertbe, a teraszra, legyen az otthonunkban vagy egy kávézóban, étteremben, és ott szabadtéren megnézni egy meccset, vagy jó filmet. Teljesen más ilyenkor a hangulat, mint a szobában gubbasztva bámulni a villogó dobozt, pláne, ha vidám kompánia társaságában szórakozik az ember.

projektor
Ma már azért több lehetőség is van erre, lássuk a legjobb megoldásokat!

Projektor

Sokaknak biztos egyből egy projektor ugrik be, ha kültéri tévézés, meccsnézés kerül szóba. Pedig sajnos az az igazság, hogy e termékcsalád igen komoly hátrányokkal is küzd. Mondjuk pont nem a képméret terén, hiszen ott remekelnek e termékek, azonban a képminőségük már nem az igazi. A fő probléma a fényerővel van, azaz, hogy a megfizethető árú modelleket alapvetően beltéri használatra, többé-kevésbé ideális fényviszonyok mellé tervezték.

Kültéri tv

Azaz, ha már egy kicsit is világosabb van, tehát akár alkonyat, akkor alig használhatóak. És ez egyben azt is jelenti, hogy azt sem szeretik, ha a közelükben van akár egy lámpa is. Ilyenkor a színek kegyetlenül elhalványulnak, a kontraszt borzasztóan visszaesik. Arról nem is beszélve, hogy a rossz időt sem tolerálják: Szélben a vászon gyakran hullámozni kezd, az esőt csak az igen drága darabok bírják, magukat a projektorokat pedig ilyenkor azonnal védő dobozba kell dugni.

Emellett a hagyományos vetítési távolságú eszközöknél problémás lehet azok elhelyezése is, hiszen azt senki sem szereti ha valaki besétál a vetített képbe. Viszont ha egy masina a magasban van, akkor nehéz rádugni különféle külső eszközöket, például egy játékgépet vagy asztali médialejátszót, esetleg hangrendszert.

Hagyományos tévék

A hagyományos tévéknél ilyen gond nincs, és használják is e sokoldalú termékeket kültéren, de azoknál a fényerő az esetek túlnyomó többségében egyszerűen nem elég a világosban történő használathoz. Ráadásul masinák borzasztó kényesek, szó szerint akár egy csepp eső, vagy rájuk fröccsenő üditő is képes őket kivégezni.

Kültéri tv
Üzleti kijelzők

Ezzel az úgynevezett üzleti kijelzők képesek megbirkózni, hiszen ezek között találhatóak olyanok, amelyek ellenállnak a külső behatásoknak. E modellek viszont lehet, hogy az átlagember, vagy akár egy vendéglátóhely igényeinek “túlképzettek”. E masinákat ugyanis úgy tervezték meg, hogy akár napi 20-24 órában működjenek hosszú éveken át, és alapvetően boltokba, plázákba, stadionokba, állomásokra, szállodákba stb. szánják őket.

kültéri tv

A kezelésük sok esetben nem kifejezetten felhasználóbarát, hiszen előfordulhat, hogy a vezérléshez, külső eszközök csatlakoztatásához külön szakértelem szükséges. De a legnagyobb baj ezen készülékekkel nem is, hanem az áruk. Az elképesztően strapabíró, brutális üzemidőt garantáló kialakítás iszonyatosan megdobja a gyártási költségeket.

Kültéri tv

Minden szempontból a legjobb megoldást a kültéri használatra szánt televíziók jelentik, amelyekben összegyúrtak a fent említett megoldások egyes tulajdonságai közül jó néhányat, amelyek ilyen otthoni-kávéházi-teraszos, általános használatnál a legfontosabbak lehetnek. Több nagy cég is fejleszt ilyen típusú modelleket, azaz kültéri tv készülékeket, de ezek közül jelenleg nálunk csak a Samsung The Terrace kapható, illetve az Aqulite néhány modelljét forgalmazzák, ám azokra heteket kell várni.

Kültéri tv
Reméljük, hogy idővel többen is megjelennek e modellekkel a hazai piacon, mert a The Terrace-t látva van fantázia az ilyen termékekben. A Samsung QLED képalkotási technológiára épülő készüléke ellenáll a külső behatásoknak, tehát nem lesz baja, ha megázik, és a koszt, szelet is jól viseli. Rendelkezik beépített, nagy teljesítményű hangrendszerrel, szóval nem kell feltétlenül külső hangfalakkal vacakolni, de persze ezek is rádughatóak (akár vezeték nélküli úton a Bluetooth támogatás révén) igény szerint.
A 4K felbontású, HDR támogatású tv maximális fényereje SDR módban is eléri a 1200 nites értéket, aminek köszönhetően a tartalmak láthatóak maradnak napfényben is.

medence3

A színpontossága, színtér lefedettsége is megfelelő, a mozgásmegjelenítés hibátlan, és maximális képfrissítési rátája 120 Hz, azaz akár egy nextgen konzol (PS5, Xbox Series X) kiegészítőjeként is bevethető. Az okostévé rendszerének köszönhetően pedig ipari mennyiségű netes tartalom érhető el rajta közvetlenül, így például a Netflix filmek vagy YouTube videók. A Samsung The Terrace akár már 75 inches méretben is elérhető, ami azért már bitang nagy képet jelent, az már kicsit olyan, mintha lenne egy saját mozija az embernek, és akár 10 méteres távolságból is jól látszik, hogy mi történik a kijelzőn.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!