A Facebook hazudni is enged bizonyos ismert embereket

Egy friss jelentés szerint a Facebook VIP-listára tett rengeteg népszerű és közismert embert, akik szankciók nélkül lényegében bármit megtehetnek a közösségi oldalon. 

Még le se csengett a Facebook téves adatszolgáltatása miatt kialakult botrány, itt a legújabb hír, miszerint Mark Zuckerbergék rengeteg közismert sztárnak, politikusnak és közéleti szereplőnek adtak szabad kezet az oldal kezelésében. A Wall Street Journal cikke szerint a VIP-lista tagjai szinte bármit megoszthatnak a közösségi oldalon, tehát az átlag felhasználókkal szemben nem kell tartaniuk attól, hogy valamilyen bejegyzésük fennakad a moderátorok hálóján.


Az egyedi bánásmódot egy XChec nevű program teszi lehetővé, a tagokat pedig a Facebook dolgozói adják hozzá a VIP-listához, akik általában nem is értesülnek arról, hogy a kivételezettek közé kerültek.

Az oldal értesülései szerint 2020-ban mintegy 5.8 millió személy szerepelt a listán, többek között Donald Trump volt amerikai elnök, valamint a világhírű brazil labdarúgó, Neymar Jr. A rendszer tette lehetővé, hogy Neymar hosszú időn keresztül meztelen képeket posztolhatott az oldalán egy Najila Trindade nevű modellről, aki 2019-ben nemi erőszakkal vádolta a focistát.

A Facebook vezetősége nem kapott a szívéhez a jelentés hallatán, és egy hűvös közleményben reagált az ügyre. Ebben a közösségi óriás elmondta, hogy bár elfogadják a rendszert ért kritikát, a lista fontos okból készült, hiszen elmondásuk szerint segít érvényesíteni az irányelveiket azoknál a bejegyzéseknél, amelyekhez „nagyobb megértés szükséges”.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?