Nyolc fertőző appot távolított el a Google az androidos Play áruházból, amelyek a Joker nevű kártevőt tartalmazták. 

Bár a Google rendszeresen vadássza a rosszindulatú appokat, és igyekszik mindent elkövetni, hogy megakadályozza az alkalmazásokkal elkövetett csalásokat, még így is előfordul, hogy a bűnözőknek a védelmi rendszert kijátszva sikerül a fertőzött programokat feltelepíteni. A Play áruházban nemrégiben is találtak egy veszélyes kártevőt: a CSIS Security Group biztonsági szakértője, Aleksejs Kuprins a közelmúltban mintegy nyolc veszélyes alkalmazásra hívta fel a figyelmet, amelyek a Joker nevű vírussal fertőzik meg a készüléket.

Ha a felhasználó telepítette a fertőzött appot, akkor a malware támadásba lendül, és különféle prémiumszolgáltatásokra fizet elő az illető tudta nélkül. A szakember elmondása szerint a dán felhasználókat a Joker olyan szolgáltatásokba regisztrálta be, melyek átszámítva heti 2100 forintot vonnak le a felhasználóktól. A fertőzött appokat összesen több mint 472 ezer alkalommal töltötték le a Play áruházból.

Bár a kártevő felfedezését már jelentették a Google-nek, és a keresőóriás el is távolította az appokat, ha korábban mégis leöltöttük volna valamelyiket, akkor azonnal töröljük őket, és ellenőrizzük mobil- és hitelkártya számláinkat, hogy fel vagyunk-e iratkozva bármilyen előfizetésre.

Itt a veszélyes appok listája: 

Auxiliary Message

Element Scanner

Fast Magic SMS

Free CamScanner

Go Messages

Super Message

Great SMS

Travel Wallpapers

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!