fizetős instagram
Fotó: RTE

A Facebook saját kutatásai szerint az általa birtokolt Instagram léte komoly aggodalmakat vet fel a tizenévesek mentális egészségére gyakorolt hatása miatt. 

A Facebook (amelynek felületén simán lehet hazudni is) kutatói az elmúlt három év során végzett tanulmányaikban azt találták, hogy az Instagram “káros” a fiatal felhasználók, különösen a tinédzser lányok jelentős hányada számára. A 2019-ben bemutatott kutatások szerint az Instagram minden harmadik tinilánynál testképproblémákat vált ki. A tinédzserek szerint a közösségi felület mindemellett szorongást és depressziót is képes kiváltani, áll a Facebook jelentésében.

A népszerű közösségi oldal tulajdonában lévő Instagram közölte, hogy kiáll a fiatalok alkalmazással kapcsolatos tapasztalatainak megértését célzó kutatásai mellett. “Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy a közösségi média jó vagy rossz az embereknek” – írta Karina Newton, az Instagram közpolitikai vezetője egy blogbejegyzésben. “Az erre vonatkozó kutatások vegyes eredményeket hoztak, mivel mindkettő lehet.

instagram öngyilkos
Forrás: BBC

Mi az Instagramnál megvizsgáljuk a tevékenységünk előnyeit és kockázatait”. Newton hozzátette, hogy náluk komoly felméréseket végeztek a zaklatás, az öngyilkosság, az önkárosítás, valamint az étkezési zavarok témakörében. Newton szerint a vállalat a negatív társadalmi összehasonlítás és a testkép problémájára is összpontosít, és olyan módszereket fejleszt, amelyekkel közbe tudnak avatkozni, ha azt látják hogy az emberek bizonyos típusú tartalmakon rágódnak. Az Instagramot a felhasználók, az érdekvédelmi csoportok és a törvényhozók is bírálták már, amiért káros tartalmakat rejteget, és elősegíti a szorongást valamint a depressziót, különösen a fiatalabb közönség körében.

Két szenátor, Marsha Blackburn, Tennessee republikánusa és Richard Blumenthal, Connecticut demokrata képviselője közölte hogy vizsgálatot indítanak, mert egyértelmű, hogy a Facebook képtelen elszámoltatni magát. Amikor lehetőséget adtak arra, hogy tisztázza előttük az Instagram fiatal felhasználókra gyakorolt hatásával kapcsolatos felvetéseket, a Facebook olyan kitérő válaszokat adott, amelyek félrevezetőek voltak, és igyekeztek elfedni a jelentős károkozás egyértelmű bizonyítékait.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!