Egy percnyi sarki fény a munka helyett, mert gyönyörű

Amikor azt látjuk, hogy milyen a sarki fény a földkörüli pályáról nézve, nehéz megállni, hogy egy kicsit ne irigykedjünk az űrhajósokra.

Thomas Pesquet, a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája igen aktív, hiszen ő szervezte az első űrolimpiát, valamint nemrégiben pizzavacsorát is összehozott odafent. Ezúttal viszont nem ilyesmiről van szó, hanem arról a Twitter-bejegyzésről, amelyben megmutatja, milyen a sarki fény abból a perspektívából, ahonnan ők látják. A jelenség pontos helyszínét nem ismerni, illetve a felhők miatt nem igazán látszik az sem, hogy odalent mi van, hogy be lehessen azonosítani. Azt azonban tudjuk, hogy északi fényről van szó, tehát mindenképpen az északi sarkkörtől északi irányban kell gondolkodnunk.


A bejegyzés szövege szerint a felhők versenyeznek a figyelemért ebben az aurora timelapse-ben, a kék óceán felett. A sarki fények akkor keletkeznek, amikor a magnetoszférában a napszél által okozott zavarok lépnek fel, és így megváltozik a töltött részecskék pályája. Ezek az elektronok és protonok ezután a felső légkörbe ürülnek, ami a légköri összetevők ionizációját és gerjesztését eredményezi, különböző színű fényt bocsátva ki. Az viszont biztos, hogy ez az 1 perces felvétel nem csak a sarki fény miatt érdekes, hanem azt is nagyon szépen látni rajta, hogyan veszi körül a légkör a bolygónkat. Ezeket a képsorokat látva, ha kicsit megáll az ember a napi robotban, és egy pillanatra elgondolkodik azon, hogy ez a burok biztosítja a földi életet, megértheti, miért lenne fontos, hogy vigyázzunk az otthonunkra.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?