Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) szakemberei a Tycho névre keresztelt szupernova adataiból komponáltak meseszép dallamot. 

Ugyan a világűrben nem léteznek hangok, legalábbis olyanok nem, amelyek az emberi fül számára is hallhatók, a NASA kutatói speciális eszközök segítségével tudnak rögzíteni bizonyos „hangokat“, sőt arra is képesek, hogy galaxisok, fekete lyukak és csillagok adataiból hozzanak létre zenét.

Ezúttal a Tycho névű szupernova megzenésítésére esett a választás, amelyet Tycho Brahe dán csillagász fedezett fel még 1572-ben. Ugyan a világhírű tudós tévesen arra a következtetésre jutott, hogy egy új csillagot fedezett fel (valójában egy szupernovának, azaz egy csillag végső nagy robbanásának lehetett tanúja), sikerült megdöntenie az egyik arisztotelészi elméletet, mely szerint a Holdon túli világ változatlan.

Több száz évvel a csillag halála után a NASA most úgy határozott, hogy új szempontok alapján is megvizsgálják a galaktikus tetemet, és zenét is komponálnak belőle. A megzenésítés során az eltérő színek eltérő hangokat jelölnek, melyek különböző anyagokhoz köthetők, például a piros vasat, a zöld a szilíciumot, a kék pedig a ként jelöli.

Ugyan a végeredmény kifejezetten kellemes lett, a zene elsősorban tudományos célt szolgál, hiszen ennek a módszernek a segítségével egészen új módon érzékelhetőek a begyűjtött adatok.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!