Kép: MasterTux - Pixabay

A szűz kéz szerencsét hoz, tartja a mondás, és az a dán férfi, aki úgy döntött, fémdetektor tulajdonos lesz, sziklaszilárdan alátámasztja ezt az állítást.

Az alábbi történet a kezdő detektoros álma. Egy dán férfi, Ole Ginnerup Schyt mindössze néhány órája birtokolta a fémdetektorát, amikor országa történetének egyik legnagyobb aranykincsére bukkant. Közel 1 kg aranyat talált, köztük néhány hatalmas méretű medált, olvasható a délkelet-jütlandi VejleMuseerne művészeti múzeum sajtóközleményében. A múzeum jelentése szerint a kincset 1500 éve ásták el. A fémdetektor kipróbálását Schyt egy volt osztálytársának földjén ejtette meg a dániai Vindelevben. Ám az egyáltalán nem volt számára világos, hogy mit talált, mert saját elmondása szerint a sáros, karcos valamit elsőre egy heringkonzerv fedelének nézte. A kincset ma már Vindelev Hoard néven ismerik, amelyet kávéscsésze-alj nagyságú díszített medalionok, valamint római érmék alkotnak. Utóbbiakat ékszerré alakítva kell elképzelni. Némelyiken olyan feliratok vannak, amelyek a korabeli uralkodókra vagy az északi mitológiára utalhatnak, így az egyik érme valószínűleg Odin istenhez köthető. Egy másik, római érme Nagy Konstantin római császárt ábrázolja, aki Kr. u. 285-337 között uralkodott. “Mondtam neki, hogy akár már most el is adhatná a detektort, mivel elérte a csúcsot” – mesélte a CNN-nek Mads Ravn, a múzeum kutatási vezetője. “Nem lesz jobb.”

Kép: California News Times

A múzeum régészei később feltárták a teljes leletet, amelyet szerintük egy vaskori törzsfőnök temetett el egy falusi hosszúházban. A felfedezés azt mutatja, hogy a falu a késő vaskorban hatalmi központ volt. “Csak a társadalom abszolút krémjéhez tartozó személy gyűjthetett volna össze egy olyan kincset, mint amilyet itt találtak” – mondta Ravn a múzeum közleményében. A felfedezés előtt semmi sem utalt arra, hogy ilyen gazdag hadvezér vagy törzsfőnök élt volna a faluban. Az viszont nem világos, hogy miért kellett elásni ezeket az értékeket. Egyes teóriák szerint azért, hogy megvédje az ellenségtől, de olyanok is akadnak, akik úgy vélik, isteneit szerette volna megbékíteni ezzel a lépéssel a törzsfőnök.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!