Betöltötte a 18-at az internet legidősebb, máig aktív torrentje

Egy rajongói csoport nem hagyja, hogy a The Fanimatrix torrentje leálljon, 2003 óta folyamatosan töltik vissza, hogy mások is megtekinthessék. 

Mielőtt rátérnénk a cikk konkrét témájára, néhány szó arról, mi is az a torrent. A BitTorrent technológia gyakorlatilag egy fájlcserélő protokoll, melynek alkalmával a felhasználók nem egy központi szerverről, hanem egymástól töltik le a fájlokat. E logika mentén, ha az utolsó ember is úgy dönt, hogy törli a fájlt a gépéről, akkor a torrent lényegében elérhetetlenné válik, egészen addig, amíg valaki újra be nem száll a megosztásba.


A rajongói lelkesedés mintapéldájáról a TorrentFreak számolt be, miszerint 2003 szeptembere óta, azaz most már több mint 18 éve több tucat felhasználó dolgozik azon, hogy egy fájl aktív maradjon. Ez a The Fanimatrix című rajongói alkotás, amelyet Mátrix-rajongó új-zélandi fiatalok készítettek mindössze néhány száz dolláros büdzséből, akik – mivel akkoriban még nem volt YouTube –, torrent formájában kezdték el terjeszteni a filmet.

A film viszonylag hamar nagy népszerűségre tett szert, már az első héten több mint 70 ezren töltötték le. A produkciónak egyébként egy hivatalos oldala is van, ami egy ideig nem volt elérhetővé, de most újra látogathatóvá vált A film azóta természetesen már a YouTube-on is megtekinthető.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?