drón hurrikán
Fotó: Cnet

Amerikai kutatók speciális, vitorlás drón segítségével készítettek felvételt egy tomboló hurrikán belsejéből, az eredmény több mint megdöbbentő lett.  

Az űr után most belülről is láthatjuk az Atlanti-óceán felett tomboló Sam nevű hurrikánt, ami már a hetedik hurrikán a szezonban, és jelenleg a második legerősebb is. A világon elsőként, amerikai tudósok speciális, hurrikánok vizsgálatára tervezett eszközt küldtek be egy hurrikán belsejébe, hogy adatokat gyűjtsön a finoman szólva is borzalmas körülmények közepette.

A megdöbbentő felvételen az látható, amint a különleges drón 200 kilométer per órás szélsebességben 15 méter magas hullámok között vitorlázik.

A Saildrone névre keresztelt drón egy hétméter hosszú, „hurrikánszárnyakkal” felszerelt eszköz, amelyet azért fejlesztettek ki a kutatók, hogy a helyszínen, valós időben tudjanak adatokat gyűjteni a hurrikánok természetéről. „A Saildrone oda megy, ahova még egyetlen kutatóhajó sem jutott el, közvetlenül a hurrikán szemében gyűjti az adatokat, amely új megvilágításba helyezheti a hurrikánok természetének megértését”  – nyilatkozta Richard Jenkins, Saildrone alapítója és igazgatója.

Space beszámolója szerint Sam szélsebessége már 140 mph, vagyis a 225 km/h-t is meghaladja, ráadásul a jelek szerint, minden körülmény adott, hogy az észak-nyugat felé haladó hurrikán még tovább erősödhessen. Jó hír viszont, hogy ha az előrejelzések igaznak bizonyulnak, az egyelőre négyes erősségű hurrikán nem veszélyezteti a lakott szárazföldeket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!